Hårdrockare i uppror mot Spotify

2011-11-15 10:35  

Spotifys smekmånad i USA är över. Nyligen valde flera skivbolag som specialiserat sig på hårdrock att hoppa av samarbetet. Nu ökar risken för ytterligare avhopp.

När Spotify lanserades i USA hade bolaget rejäl medvind i seglet. Streamingtjänsten hyllades i media och lanseringen blev en pr-succé i sig.

Svenska Spotify har enligt de senaste siffrorna över 2 miljoner betalande användare världen över medan det svenska dotterbolaget Spotify AB 165 miljoner kronor under 2010.

Men alla är inte nöjda. Kort efter lanseringen valde skivbolaget Century Media, med svenska band som Arch Enemy och The Haunted, att avbryta samarbetet. Och hårdrockarna är rejält förbannade.

– I dess nuvarande form kommer Spotify leda till en massiv sänkning av artisternas inkomster, vilket bidrar till att den nedåtgående spiralen i musikbranschen eskalerar. I slutändan kommer Spotify att döda många mindre artister, skrev Century Media i ett uttalande.

Strax därpå valde Metal Blade, ett av de större independentbolagen för hårdrock, att hoppa av. Även Napalm Records och Prosthetic Records följde efter. I USA debatteras just nu huruvida fler skivbolag kommer gå i Century Medias fotspår.

– Jag har svårt att se att det finns något positivt med Spotify. Inte ens våra största titlar bidrar med någon inkomst värd namnet, säger E.J Johantgen, delägare i Prosthetic Records.

Sofie Grant är pr-ansvarig på Spotify:

– Vi har avtal med tiotusentals skivbolag och de allra flesta är nöjda.

Finns det en risk att Spotify enbart blir en kanal för mainstreammusik?

– Nej, vi har betalat miljontals euro till indie-bolag sedan lanseringen och den övervägande majoriteten av våra partners är nöjda med de utbetalningarna som kommer ifrån oss.

Dante Thomsen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt