Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Hård kritik mot HD:s "evighetsdom"

Publicerad: 8 November 2013, 04:50
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:57

HD:s dom – som gör Gunilla Herlitz ansvarig även för publiceringar före hennes tillträde – mottas med blandade känslor av landets redaktioner.


Ämnen i artikeln:

ExpressenThomas MattssonDNSydsvenskanUtgivarna

Igår fann Högsta Domstolen Gunilla Herlitz ansvarig för en artikeln som skrevs 2006 - tre år innan hon tillträdde som chefredaktör för tidningen. Domen föll efter en stämningsansökan som inkom under tiden hon var ansvarig utgivare.

Kritik mot domen lät sig inte väntas på. Bland annat kallar Jeanette Gustafsdotter, vd för Utgivarna, domen för "orimlig". Hon motsätter sig det faktum att ansvarig utgivare kan fällas för något som publicerades långt bak i tiden.

– Det här visar det orimliga i att inte ha någon preskriptionstid, lagen måste ändras, säger hon till Medievärlden.

Domen faller i en tid när många medieföretag är inne i en digitalisering av sina nyhetsarkiv, något som nu hotas.

–  Högsta domstolens beslut är väldigt beklagligt, och riskerar att få orimliga konsekvenser för alla medieföretag. Vi får se vad det innebär för läsarnas möjligheter att ta del av innehållet i DN:s arkiv. Det vore tråkigt om vi tvingades stänga en viktig informationskälla, säger Peter Wolodarski, chefredaktör på Dagens Nyheter, till dn.

Sydsvenskans publisher och ansvarig utgivare Lars Dahmén är inne på samma spår:

– Domen har precis kommit, så vi ska sätta oss ner och diskutera det nu men tidningen sitter på jättestora resurser i och med vårt arkiv. Domen påverkar inget konkret i vårt nuvarande arbete, men den gör att vi måste fundera ett varv till på framtida projekt, säger han till Dagens Media.

Enligt Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen, var domen den enda rimliga tolkningen av aktuell lagtext, och att den inte medför några större konsekvenser för Expressen.

– HD:s besked i dag påverkar inte hur Expressen.se förhåller sig till arkivet på nätet. Vi har redan sen tidigare en tydlig policy för hur vi hanterar innehåll som varit föremål för pressetisk eller tryckfrihetsrättslig prövning. En del tas bort, annat ändras och ytterligare något tillförs förklaringar eller länkar till eventuell kritik. Vi försöker vara proaktiva, säger han till Dagens Media.

Däremot ställer han sig kritisk till Yttrandefrihetskommiténs utredningsarbete.

– Jag tycker att det är viktigt nu att försvara och förklara innebörden av "ensamansvaret", vilket alltså kräver ett mycket aktivt utgivarskap, men jag upprepar också min kritik av Yttrandefrihetskommitténs arbete eftersom man där underlät att föreslå att det införs en preskriptionstid för förtal vid digital publicering. En sådan måste vi rimligen ha, eftersom eventuella tryckfrihetsprocesser bör föras i den tid och utifrån de värderingar som en publicering har gjorts.

 

Gustav Thunander

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.