Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Här säljer han 100 000 Youtube-views

Publicerad: 20 november 2013, 13:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:51

Mediakungens ägare lutar sig över bordet – och lovar full sekretess i försöket att blåsa byråns kund. Dagens Media avslöjar hur lätt och billigt du köper framgång på nätet.


Ämnen i artikeln:

YoutubeErik WisterbergGoogle

I dag kan snabb spridning på You­tube leda till att en video, eller till och med en reklamfilm, blir en världsnyhet – vilket i sin tur leder till att antalet klick ökar lavinartat.

Men.

Det som medierna i stort sett aldrig berättar i sin rapportering är att framgång på Youtube går att köpa. Det är lätt. Och framför allt: Det är billigt.

På nätet finns en uppsjö av aktörer som påstår sig kunna leverera hundratusentals "views".

I jakten på en av de få svenska leverantörerna iklädde sig Dagens Medias reporter Erik Wisterberg rollen som en fuskande reklamare – pressad av sin kund att leverera en "viralkampanj".

”Det är dock av yttersta vikt att vår kund (alltså annonsören som betalar kampanjen) inte får reda på detta. Det måste stanna mellan oss.”, skriver den påhittade reklamaren till Mediakungen.se.

Efter några dagar kommer svaret:

”Vi kan garantera full sekretess och vi kan leverera, Mvh, Mediakungen.se”.

Kontakten leder till slut till ett möte, på ett café i centrala Stockholm.

Några minuter efter utsatt tid dyker en ung man, med det blonda håret kammat bakåt, upp på cafét där vi stämt möte. Han sätt­er sig och berättar:

– Youtubeviews är lätta att generera. Där behöver vi inte skapa någon profil, det är bara att nån går in och klickar. Jag har aldrig varit med om att Youtube-views har försvunnit. Däremot har det blivit svårare efter att de har uppdaterat sin programvara.

Han är 23 år. Elektriker om dagarna. Säljare av framgång i sociala medier på kvällar och helger, tillsammans med sin fru.

Vet du mer om fusket på de sociala sajterna? Kontakta reporternerik@dagensmedia.se eller 0735-931030. Du kan vara anonym.

LÄS HELA REPORTAGET OM MEDIAKUNGEN och den globala handeln med likes, views och klick i det nya numret av Dagens Medias tidning.

Dagens Media #20 utkommer i dag i pappersform och digitalt via Dagens Medias tidningsapp för Iphone/Ipad eller Android samt via Readly.

LÄS ÄVEN:

Handeln med likes, views och followers.

• Inga säkra siffror över handeln med Yotube-klick finns. Men handeln tros ha startat i liten skala redan 2005 och växt till en ”betydande affär” runt 2009-2010.

• Globalt har det skapats en ljusskygg industri kring like- och klickhetsen, driven av fåfänga och ren affärslogik.

• Fenomenet med falska likes, views och följare i sociala medier kallas ibland ”botting”. Definitionen av det är när någon betalar en extern part för att för att generera klick.

• Ofta sköts det av ”bottar”, autamatiserade datorprogram. De kan skapa klick, likes och fejkade följare. Men det finns även leverantörer som jobbar med människor, ofta i länder som Bangladesh och Indien.

• Yotube-views är, enligt Dagens Medias källor, det lättaste att generera. Det är också det billigaste att köpa. Enligt uppgiftslämnare kan du köpa 100 000 ”svenska” Youtube-views för 250 dollar. Om du inte bryr dig om var klicken kommer ifrån kan det kosta så lite som 30-50 dollar.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev