Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Här är svenskarna som kan stämmas av Jay Z: ”Är oförstående till Jay Z:s krav”.

Publicerad: 31 mars 2016, 09:01
Uppdaterad: 31 mars 2016, 13:50

Kommunikationsveteranen Johan Forsberg och marknadsdirektören Taina Malén riskerar att stämmas av Jay Z. Anledning: Jay Z anser sig blåst när han köpte Tidal för 464 miljoner kronor.


– Jag har fått brevet, säger Taina Malén till Dagens Media.

I dag avslöjade Dagens Næringsliv att Jay Z – via bolaget Project Panther Bidco – hotar att stämma tidigare ägare och styrelse i Aspiro. Kraven ska enligt tidningen ligga i "hundramiljonersklassen".

Aspiro var det bolag som ägde streamingtjänsterna Wimp och Tidal och som Jay Z under 2015 köpte upp för 464 miljoner kronor.

Enligt Dagens Medias uppgiftslämnare är Jay Z missnöjd med de uppgifter som Aspiro lämnade under den due diligence-process som genomfördes inför köpet.

Trond Berger, Rolf Kristian Presthus, Fredrik Bjørland samt Taina Malén och Johan Forsberg satt då i styrelsen för Aspiro.

Taina Malén är i dag global marknadsdirektör på Star Stable Entertainment. Hon har tidigare i karriären varit marknadsdirektör på Canal Plus och jobbat på pr-byrån MS&L.

– Jag har fått brevet och jag ställer mig mycket frågande till innehållet. Jag har egentligen inga kommentarer förutom att det gjordes en due diligence inför köpet. Det (Aspiro) var ett börsnoterat bolag och en väldigt öppen ekonomisk rapportering.

Vad står det i brevet?

– Det är inte för allmän beskådan.

Vad säger du om anklagelserna om att användartalen skulle varit uppblåsta?

– Det är inte något jag känner till överhuvudtaget. Jag har egentligen inga kommentarer till det.

Utvärderade Jay Z:s bud

Taina Malén utgjorde tillsammans med Johan Forsberg och Fredrik Bjørland den "oberoende budkommitté" som hade till uppgift att utvärdera Jay Z:s bud på Aspiro.

– Budkommitténs uppgift var att godkänna budet för aktieägarnas räkning, ingenting annat, säger Taina Malén.

Även Johan Forsberg, en kommunikationsveteran som tidigare har jobbat för Leo Burnett och Prime PR, har mottagit ett brev med hot om kommande ekonomiska krav.

– Jag vill inte gå in på vilka exakta formuleringar som finns där, säger Johan Forsberg och tillägger:

– Det finns inget krav just nu. Det handlar om eventuella krav.

Vad säger du om anklagelserna?

– Det har gjorts en due diligence och vi är oförstående till kraven. I övrigt har vi inga kommentarer.

Ännu har ingen faktisk stämningsansökan lämnats in i ärendet. Även de tidigare storägarna, bland andra mediebolaget Schibsted, säger sig vara helt oförstående till kraven.

Tidal har brottats med floppstämpel

Jay Z köpte Aspiro, som ägde Spotifyutmanarna Wimp och Tidal, i början av 2015. Bolaget var då noterat på Stockholmsbörsen.

Jay Z slog sedan ihop Wimp med Tidal och genomförde en stjärnspäckad relansering av Tidal för ganska exakt ett år sedan. Efter den initiala hajpen har Tidal brottats med något av en floppstämpel, och obekräftade uppgifter i medier har gjort gällande att Jay Z försöker sälja Tidal.

Lagom till ettårsdagen gick Tidal i förrgår ut med att tjänsten nått 3 miljoner användare.

Enligt Dagens Næringsliv företräds Jay Z:s bolag Project Panther Bidco av advokatbyrån MAQS i Stockholm. Kravbrevet har även skickats till Schibsted, tidigare storägare i Aspiro.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.