Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Här är polisen varning om Pokémon Go

Publicerad: 14 juli 2016, 09:22
Uppdaterad: 14 juli 2016, 09:33

Polisen beskriver "zombieliknande" beteende och uppmanar till försiktighet efter Pokémon Go-hysterin.


Sedan Nintendo lanserade Pokémon Go i USA, Australien och Nya Zeeland i förra veckan, har spelet skapat hysteri världen över.

Enligt Similarweb hade appen endast en dag efter lanseringen, redan installerats på fler Androids än populära dejtningappen Tinder, dessutom spås det att spelet inom några dagar kommer att ha fler aktiva dagliga användare än etablerade Twitter.

I spelet spelar man en så kallad Pokémontränare och har som mål att fånga dessa små monster genom att vandra runt i den riktiga världen. Spelet använder sig av såkallad "förstärkt verklighet", där din mobils GPS används för att räkna ut var du befinner dig.

Spelet har inte minst lett till att medierna under de senste dagarna svämmat över av den ena underliga nyheten efter den andra kopplat till spelet. Bland annat rapporterade The Washington Post om hur ett förintelsemusuem i New York blivit tvugna att vädja till spelare att respektera platsen och inte spela just där.

Trots att Pokémon Go inte har lanserats officellt i Sverige ännu, har det redan blivit ett fenomen i och med att det går att hitta metoder att ändå installera spelet på sin telefon. Något som resulterat i att polisen känt sig tvungen att gå ut i ett meddelande på sin Facebooksida, där man bland annat skriver att de under den senaste tiden fått in flera samtal om människor som betett sig konstigt och befunnit sig på märkliga platser.

Polisen beskriver personernas beteende som ”zombie-liknande”:

”De går själva eller i klungor och med zombieliknande tendenser stirrar de ner i mobilen samtidigt som de irrande letar runt i omgivningarna”.

Därefter påpekar man att det är viktigt att komma ihåg att verkligheten inte försvinner bara för att man spelar ett spel, att trafikregler fortfarande gäller och måste följas, för att inte trafikolyckor ska uppstå på grund av spelandet.

Dessutom påminner polisen om att det inte tillåtet att gå in på människors tomter eller företags stängda områden, eftersom att man då kan göra sig skyldig till brott som hemfridsbrott eller olaga intrång.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev