Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Här är medieprofilerna på Panama-listan

Publicerad: 10 maj 2016, 14:48
Uppdaterad: 11 maj 2016, 14:24

UPPDATERAD. Den offentligagjorda listan med namn väntas avslöja flera skattesmitare. Här är sju personer i mediebranschen - med kopplingar till svensk media - som finns med på listan.


Ämnen i artikeln:

Skatteverket

Under måndagskvällen offentliggjorde det internationella journalistnätverket ICIJ Panamadatabasen, där hundratals svenska personer och bolag förekommer.

Jätteläckan "The Panama Papers" har avslöjat en värld av hemliga bolag registrerade i ett 20-tal skatteparadis världen över.

Dagens Media kan berätta om sju svenska mediaprofiler som omnämns i de nyligen släppta dokumenten:

 • Man i 40-årsåldern som under 90-talet grundade ett av de största svenska bolagen under IT-bubblan. Han har varit involverad i en rad framgångsrika bolag, senast inom tv-branschen. Är kopplad till ett offshorebolag i Brittiska Jungfruöarna. Har i dokumenten registrerat sitt namn på samma adress som en högt uppsatt chef i ett av Sveriges största mediabolag.
   
 • Man i 40-årsåldern, som under 2000-talet jobbade i ett av Sveriges största produktionsbolag som ligger bakom flera av Sveriges största tv-succér. Har kopplingar inom pokervärlden. Kopplas ihop med ett offshorebolag i Brittiska Jungfruöarna.
   
 • Kvinna i 40-årsåldern, leder ett av Sveriges största produktionsbolag som ligger bakom en rad publiksuccéer. Har tidigare arbetat med att producera tv-serier. Kopplas ihop med ett offshorebolag i Brittiska Jungfruöarna.
   
 • Man i 50-årsåldern, prisbelönad reklamfilmare och medgrundare till ett svenskt produktionsbolag som har samarbetat med flera svenska- och internationellt stora företag. Har kopplingar till ett offshorebolag i Brittiska Jungfruöarna.
   
 • Man i 40-årsåldern, har kopplingar till ett svenskt förlag som utger några av Sveriges största mode och livsstilsmagasin.
   
 • Man i 40-årsåldern, styrelseledamot i bolaget till en av Sveriges största profiler i sociala medier.
   
 • Man i 30-årsåldern, grundade i början av 2000-talet en av Nordens största butiker på nätet för mode. Har efter detta varit inblandad i flera modebutiker. Har kopplingar till ett bolag registrerat på Brittiska Jungfruöarna.

Det var i april i år som Panamaläckan, även kallad ”historiens största läcka”, avslöjades. SVT:s Uppdrag Granskning deltog som enda svenska mediebolag i den internationella granskningen.

Skatteverket har satt in extra bemanning för att granska namnen i rapporterna. Förutom de namn som redan har släppts kommer ytterligare namn släppas inom kort.

Anton Äng

anton.ang@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Skatteverket

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev