Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera


Digitalt presenteras av:

Här är medieprofilerna på Panama-listan

UPPDATERAD. Den offentligagjorda listan med namn väntas avslöja flera skattesmitare. Här är sju personer i mediebranschen - med kopplingar till svensk media - som finns med på listan.


Publicerad 2016-05-10 14:48
Uppdaterad 2016-05-11 14:24

Ämnen i artikeln:

Skatteverket

Dela artikeln:

Under måndagskvällen offentliggjorde det internationella journalistnätverket ICIJ Panamadatabasen, där hundratals svenska personer och bolag förekommer.

Jätteläckan "The Panama Papers" har avslöjat en värld av hemliga bolag registrerade i ett 20-tal skatteparadis världen över.

Dagens Media kan berätta om sju svenska mediaprofiler som omnämns i de nyligen släppta dokumenten:

 • Man i 40-årsåldern som under 90-talet grundade ett av de största svenska bolagen under IT-bubblan. Han har varit involverad i en rad framgångsrika bolag, senast inom tv-branschen. Är kopplad till ett offshorebolag i Brittiska Jungfruöarna. Har i dokumenten registrerat sitt namn på samma adress som en högt uppsatt chef i ett av Sveriges största mediabolag.
   
 • Man i 40-årsåldern, som under 2000-talet jobbade i ett av Sveriges största produktionsbolag som ligger bakom flera av Sveriges största tv-succér. Har kopplingar inom pokervärlden. Kopplas ihop med ett offshorebolag i Brittiska Jungfruöarna.
   
 • Kvinna i 40-årsåldern, leder ett av Sveriges största produktionsbolag som ligger bakom en rad publiksuccéer. Har tidigare arbetat med att producera tv-serier. Kopplas ihop med ett offshorebolag i Brittiska Jungfruöarna.
   
 • Man i 50-årsåldern, prisbelönad reklamfilmare och medgrundare till ett svenskt produktionsbolag som har samarbetat med flera svenska- och internationellt stora företag. Har kopplingar till ett offshorebolag i Brittiska Jungfruöarna.
   
 • Man i 40-årsåldern, har kopplingar till ett svenskt förlag som utger några av Sveriges största mode och livsstilsmagasin.
   
 • Man i 40-årsåldern, styrelseledamot i bolaget till en av Sveriges största profiler i sociala medier.
   
 • Man i 30-årsåldern, grundade i början av 2000-talet en av Nordens största butiker på nätet för mode. Har efter detta varit inblandad i flera modebutiker. Har kopplingar till ett bolag registrerat på Brittiska Jungfruöarna.

Det var i april i år som Panamaläckan, även kallad ”historiens största läcka”, avslöjades. SVT:s Uppdrag Granskning deltog som enda svenska mediebolag i den internationella granskningen.

Skatteverket har satt in extra bemanning för att granska namnen i rapporterna. Förutom de namn som redan har släppts kommer ytterligare namn släppas inom kort.

Dagens Medias nyhetsbrev

Missa ingenting från Dagens Media! Prenumerera på vårt nyhetsbrev helt gratis!

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.