Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Hans plan för att rädda Twittercensus – styra tusentals konton

Publicerad: 10 Oktober 2013, 06:14
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:31

Hampus Brynolfs twitterkartläggning hotas när Twitter stryper tillgången till sin data. Här är den listiga planen för att runda reglerna.


Hampus Brynolfs årliga folkräkning över svenskspråkiga Twitter fick stort genomslag när de senaste resultaten presenterades tidigare i år. Bland annat gjorde Svenska Dagbladet artiklar om den svenska Twitterkartan, både på webben och i papperstidningen.

Undersöknigen har även flitigt används som källa av andra medier.

Men Hampus Brynolfs skapelse är hotad.

– Det här nog är sista gången vi gör Twittercensus, sade han själv på presentationen i mars.

Anledningen är att Twitter strypt tillgången till sin data för externa parter.

– De vill driva trafik till sin egen webbplats då de vill ha annonsintäkterna själva. De vill omöjliggöra för andra tjänster att använda deras öppna API och då är jag ett vådaskott, säger Hampus Brynolf till Dagens Media.

API:n är den uppsättning regler som sätter gränserna för hur annan programvara kan kommunicera med annan programvara.

Rent tekniskt bygger Twittercensus på möjligheten att skicka elektroniska ”frågor” till Twitter. Och det handlar om ett stort antal frågor som Hampus Brynolf måste ställa för att få underlag till nästa års upplaga av Twittercensus. Närmare bestämt omkring 25 miljoner.

Tidigare tilläts 20 000 frågor per timme. I mars sade Hampus Brynolf att begränsningen kapats till 300. Samma siffra är i dag enligt Hampus Brynolf blott 15 förfrågningar var 15:e minut, eller 60 per timme.

– Jag kunde tidigare göra kartläggningen på 20 dagar. Nu skulle det ta många år, säger han.

Sett i ett vidare perspektiv är Hampus Brynolfs dilemma ett symptom på att Twitter – mikrobloggtjänsten som står inför en börsnotering – bättre vill kunna kapitalisera på den massiva data bolaget sitter på i form av sina över 215 miljoner användare, deras tweets och beteende.

Enligt en nyligen publicerad artikel på Time magazines webb bränner bolag som vill mäta ”konsumenternas åsikter om allt från datorer till popstjärnor” miljontals dollar för att skörda och analysera datan som kommer från Twitter.

Under årets första sex månader gav det 32 miljoner dollar, motsvarande 206 miljoner kronor, i intäkter till Twitter som trots sin storlek fortfarande inte är ett lönsamt bolag.

– Det bygger på att Twitter har kontroll över användarna. Och Twitter vill börja ta betalt för för stordata (big data), säger Hampus Brynolf, som tillägger att han personligen gladeligen skulle betala för att göra sina körningar.

Men det finns ytterligare en begränsning.

– Twitter säljer realtidsdata, men det vi vill åt är historisk data och den går inte längre att få ut. Det är inte mig de är ute efter, men i den större affärsmodellen hamnar jag i kläm, säger Hampus Brynolf.

Twitter-Sverige behöver dock inte misströsta. Hampus Brynolf har en plan – som är en slags välvillig variant av de hackerattacker som bygger på att ett massivt nätverk av kapade drönardatorer används för en koordinerad attack.

Han planerar att bygga en webbaserad klient där den som vill kan ”låna ut” sitt Twitterkonto till undersökningen. På så sätt hoppas Hampus Brynolf kunna utnyttja de 60 tillåtna frågorna per timme från massor av Twitteranvändare för att uppnå den volym som krävs.

– Begränsningen gäller per användare. Jag planerar en crowdsourcad lösning där jag använder massor av personers konton, säger han.

I dag består svenskspråkiga Twitter av omkring 600 000 konton, varav 46 procent betecknas som aktiva. 17 procent, drygt 100 000 användare, skriver mer än en tweet per dag.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.