Han henifierar Dn.se

2012-09-12 09:07  

I natt gick sajten dhen.se upp – en spegling av Dn.se där alla ”han” och ”hon” är ersatta med ”hen".

”Hen räddades efter ett dygn i fisklåda”. Så lyder en av rubrikerna på sajten dhen.se – som tycks vara en i det närmaste exakt spegling av dn.se där alla "han” och ”hon” är utbytta mot det könsneutrala ”hen”.

Bakom sajten, som gick upp natten mellan tisdag och onsdag, står programmeraren och den före detta frilansjournalisten Oivvio Polite.

– Jag gjorde sajten i natt, efter att ungarna somnat, säger han till dagensmedia.se.

Bakgrunden till tilltaget är dagensmedia.ses artiklar om DN:s beslut att bannlysa ordet ”hen” som ersättning för ”han eller hon” i nyhets- och reportagetext.

Oivvio Polite säger att han inte vill vara en ”språkpolis”, som säger åt folk vad de ska säga och inte säga. Syftet med sajten är enligt Polite att påminna om att språket inte är neutralt utan att det innehåller mängder av värderingar.

– Det viktiga är inte att folk säger ”hen”. Jag vill att folk ska förstå att när man säger ”han” och ”hon” så är det också ett val som även det är politiskt.

Oivvio Polite säger att han förstår behovet av språkpolicys på tidningar för att skapa en kollektiv röst samt identitet.

Själva sakfrågan kallar han "intressant".

– Jag skulle gärna vilja läsa ursprungsmejlet i sin helhet och jag skulle gärna vilja höra de ansvariga förklara sig mer ingående.

Dock tycker Oivvio Polite att DN:s val ger upphov till en rad frågor.

– Varför vill DN att deras identitet ska se ut på just detta sätt? De som försvarar detta tilltag är SD-politiker och KD-politiker, Varför är det så?, säger han och fortsätter:

– Vem föreställer sig DN är sin genomsnittsläsare i dag och hur ser hen ut egentligen? Jag tror att detta är ett uttryck för att man tänker sig att genomsnittsläsaren tyckte om utspelet om verklighetens folk och kanske är det den läsargruppen man vill komma närmare.

Oivvio Polite har under sin tid som frilansjournalist fokuserat mycket på frågor om ras, etnicitet och vithet samt hur vårt språk bär på inneboende värderingar. Han har bland annat gett ut boken "White like me".

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt