Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Han avslöjar bluffar på Facebook – får pris på Källkritikens dag

Publicerad: 13 mars 2017, 14:36
Uppdaterad: 13 mars 2017, 14:56

Conny Andersson. Bild: Privat

Under Källkritikens dag delas priset "Det gyllene förstoringsglaset" ut av Metro Viralgranskaren. Vinnare är Årstaskolan i Stockholm och Facebooksidan Bluffakuten.


Ämnen i artikeln:

Metro

I december berättade Metros Viralgranskaren att man inrättar "Källkritikens dag", en heldag med aktiviteter för att uppmärksamma vikten av källkritiskt tänkande på nätet.

– Anledningen till att vi lanserar den här dagen är att vi vill gå ut ännu starkare på banan med frågan om källkritik. Vi har gjort många olika satsningar på området, varav Källkritikens dag kommer vara en av flera, sade Åsa Larsson, redaktör för Viralgranskaren, till Dagens Media vid tillfället.

Idag måndag 13 mars är det Viralgranskarens treårsjubileum, och därmed dags för "Källkritikens dag". Programmet inleddes på Kulturhuset i Stockholm under förmiddagen dit skolklasser är välkomna att delta.

På eftermiddagen och kvällen öppnas dörrarna för allmänheten med ett program som innehåller panelsamtal om konspirationsteorier och propaganda, och diskussioner om varför går vi på bluffar och fejkade nyheter.

Bland talarna finns professor Jesper Strömbeck och Agnes Wold, folklivsforskaren Bengt af Klintberg och journalisten Jack Werner som var med och grundade Viralgranskaren.

Tillsammans Internetstiftelsen i Sverige delar även Viralgranskaren ut priset "Det gyllene förstoringsglaset" och uppmärksammar en verksamhet eller person som arbetat för att förbättra källkritiskt tänkande hos barn och unga.

Priset går i år till Årstaskolan i Stockholm, och Facebooksidan Bluffakuten. Sidan grundades av Lungbybon Conny Andersson år 2013, och avslöjar olika tävlingar och utlottningar på Facebook som bedrägerier.

– Det är faktiskt lite märkligt, det var liksom aldrig meningen att Bluffakuten skulle bli såhär stort, säger han till Dagens Media om utmärkelsen.

– Samtidigt är det såklart kul att få möjlighet att göra skillnad och dela med sig av den här informationen.

När Conny Andersson startade Bluffakuten var det efter att under en tid ha uppmärksammat en stor mängd "absurda" tävlingar på Facebook.

– Det kunde vara tävlingar där man påstod sig lotta ut två hundra playstations, tv-apparater, smartphones eller liknande, och jag såg att många av mina vänner delade det på Facebook. Jag ifrågasatte om det verkligen stämde att folk faktiskt vann i de här tävlingarna, men när jag gick till sidorna i fråga blev jag bara blockerad av dem, berättar Conny Andersson och fortsätter:

– Jag undrade vad de faktiskt tjänade på det här? När jag fick kontakt med en person som köpt en sådan här tjänst, visade det sig att det handlade om att köpa likes. Sidan i fråga arrangerade falska tävlingar för att få folk att klicka på kundens sida.

Idag menar Conny Andersson att bluffarna oftast handlar om dyra abonnemang.

– Idag är det mycket lömskare grejer, så tyvärr finns det ett ännu större behov av tjänster som Bluffakuten idag. Den absolut största delen av de bluffar vi avslöjar är tips från följare, det är sällan vi själva behöver jaga rätt på dem.

Vilket är det typiska tipset ni får in idag?

– Just nu är det mycket att olika sidor utger sig för att vara till exempel Ica eller Willys, och att de maskerat som tävling vill ha tag på personers kontaktuppgifter. Om man går på det, ger man bort sitt telefonnummer och adress till kanske 40-50 företag som sedan kan kontakta en. Chansen att faktiskt vinna tävlingen är ofta så liten att den egentligen inte existerar.

Idag är fem personer inblandade i Bluffakuten, som har över 50 000 följare på Facebook. Närmast i framtiden ligger att starta upp ett projekt med flera nordiska versioner av sidan.

– Det finns ju väldigt mycket liknande bluffar som cirkulerar i de andra nordiska länderna, säger Conny Andersson.

Vid 20-tiden ikväll tar Conny Andersson emot "Det gyllene förstoringsglaset" på scen av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Här är kvällens program.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Metro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News