Gå direkt till textinnehållet

Digitalt presenteras av:

Hampus Brynolf: ”Twitter står i stort sett still”

Här är siffrorna som visar att Twitters tillväxt i Sverige nästan helt har stannat av.

I morgon presenteras Intellectas årliga statistik över det svenskspråkiga Twitter, som görs av Hampus Brynolf.

Redan i dag publicerar Dagens Nyheter listan över de mest inflytelserika svenska Twittrarna, som i år toppas av Zara Larsson.

Inga officiella siffror över hur många svenskar som är aktiva på Twitter finns tillgängliga.

Men siffror från årets Twittercensus, som Dagens Media tagit del av, visar dock att tillväxten i stort sett helt har stannat av.

Den stora trenden är att antalet konton fortsätter att öka. Men antalet aktiva konton står och stampar.

– Redan förra året såg vi att tillväxttakten avtog. Nu har tillväxten minskat så till den milda grad att den i stort sett står still, säger Hampus Brynolf till Dagens Media.

Vad beror det på?

– På ett sätt är det en mättad marknad, till exempel inom medie- och politikområdet. Det finns en viss tillväxt i ett yngre segment, men konkurrensen om de yngre människornas hemskärm är mördande hård. Där tävlar Twitter med Instagram och andra sociala medier.

Antalet aktiva och mycket aktiva svenskspråkiga konton är enligt årets Twittercensus 249 554 stycken. Motsvarande siffra 2014 var 243 213. Samtidigt ökade det totala antalet konton från 647 746 år 2014 till 785 243 år 2015.

En mer talande bild av Twitters tillväxt i Sverige ger sifforna över antalet nyregistrerade konton månad för månad.

Den visar en topp våren 2009, samt en ännu tydligare toppnotering i början av 2012. Sedan dess är trenden att allt färre nya konton registreras.

– Den kurvan pekar rätt starkt nedåt, konstaterar Hampus Brynolf.

Han vill inte drista sig till att gissa om när antalet aktiva Twittrare i Sverige börjar krympa. Men Hampus Brynolf tror att det kommer att ske.

– Någon gång kommer det att gå ned. Titta på Lunarstorm eller Jaiku. Vår lojalitet med kanalerna är inte så stark som vi tror.

Erik Wisterberg

Publicerad 2015-06-11 07.51Uppdaterad 2016-04-08 08.57

Ämnen i artikeln:

Dela artikeln: