Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Hackerattack mot tidningssajt

Publicerad: 24 september 2012, 11:51
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:10

Tidskriften 10tal fick sin sajt hackad. Mer än en vecka senare kan redaktionen fortfarande inte uppdatera startsidan.


EH

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se


För mer än en vecka sedan upptäckte de anställda på tidskriften 10tal att tidningens sajt var hackad. Istället för tidningens startsida fick besökarna upp en sida med svart bakgrund och budskap såsom "Defend the Messenger of Allah".

– Vi upptäckte det på fredagen någon gång. Det som hände var att en före detta kollega hörde av sig till mig och när vi gick in på sidan möttes vi inte av vår sida utan en helt annan från några som utgav sig för att vara budbärare för profeten Muhammed, säger Linus Lundgren-Widén, projektledare på 10tal, till dagensmedia.se.

Enligt Linus Lundgren-Widén har tidningen fått använda sig av en gammal version av startsidan medan de arbetat med de problem som hackningen fört med sig.

– Vi har ju ett webbhotell, så vi kontaktade supporten som fick gå in och hitta en backup. De kunde hitta en tidigare version från veckan innan, men det tog ett tag, säger han.

Dataintrånget har dock lett till mer än en ändrad startsida.

– De som gjort intrånget har även ändrat lösenordet till hemsidan. Vi har både fått återställa hemsidan och återställa lösenordet och det har tagit tid.

Har ni återställt lösenordet än?

– Jag har inte fått svar än. Men det var inte återställt i början av veckan. Vi har inte lyckats lösa allt det tekniska. Ingen här kan något om hemsidor, så det tar tid.

Vad innebär det för er verksamhet?

– Det innebär att vi inte kan uppdatera hemsidan med information. Vi lägger ju upp vad som händer med evenemang och så, så det har lyckats sinka oss rejält.

Vet ni vem som ligger bakom intrånget?

– Nej. Ingen har hört av sig och sagt att "det här är vi". Allt vi vet är det vi har Googlat oss till. Det kan lika gärna vara någon som tycker att det är kul att hacka, lite som någon som klottrar som gjort sin tag.

Då tror ni inte att det finns någon religiös bakgrund till intrånget?

– Egentligen inte. Vi har pratat om det och spekulerat kring detta. Men ingen har tagit på sig intrånget och då känns det inte som att det kommer från någon som menar allvar. Det kan lika gärna vara någon som attackerar kultursidor och vill utmåla muslimer negativt.

Har ni gjort en polisanmälan?

– Nej, det har vi inte. Det är en tidsfråga. Vi pratade med de som har webbhotellet och frågade hur vi skulle gå vidare. De sa att det förvisso är bra att göra en polisanmälan, men att man har liten möjlighet att spåra de som står bakom. Men vi ska sätta oss ner efter Bokmässan och tänka på hur vi ska gå vidare.

Hur ska ni se till så att det inte händer igen?

– Vi har ändrat vår rutin vad gäller säkerhet och lösenord men vi är överens om att det inte ska påverka vår verksamhet innehållsmässigt.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev