Grönt ljus för sänkt digitalmoms

2018-10-02 13:57  
Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter.

EU är sams om lägre momssatser för digitala tidskrifter.

Under tisdagen klubbades det igenom ett beslut som gör det möjligt för EU-länder att ha samma lägre momssats för digitala tidskrifter, tidningar och böcker som idag gäller för papperspublikationer.

– Äntligen. Vi har jobbat hårt för detta ända sedan 2010. En teknikneutral och låg moms för tidskrifter är avgörande för våra medlemmars framtid.  Inför höstens val hade vi kontakt med alla politiska partier gällande våra nyckelfrågor, och vi vet att det finns en bred politisk majoritet för införandet av teknikneutral moms. Nu ser vi fram emot en snabb sänkning av digitalmomsen i Sverige, säger Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter, i ett pressmeddelande.

Förslaget har tidigare tagits upp i ekofin, EU:s råd för ekonomiska och finansiella frågor, i maj 2017 samt i juni och juli 2018. Vid de tidigare tillfällena röstade Tjeckien som enda land nej till förslaget men nu fattades alltså ett enhälligt beslut.

– EU skickade idag ett starkt budskap genom att ta bort ett stort hinder för den fortsatta utvecklingen av den digitala mediemarknaden i Europa, säger Xavier Bouckaert, ordförande i European Magazine Media Association, i ett pressmeddelande.

Hanna Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt