Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Googles pedofiltvist till Hovrätten

Publicerad: 3 Januari 2011, 08:45
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:26

Den 62-årige man som blivit uthängd som pedofil tar kampen mot Google till hovrätten.


Ämnen i artikeln:

Stina HonkamaaGoogle

Några dagar innan julafton lämnade mannen in sitt överklagande. Detta efter att Stockholms tingsrätt – för andra gången – avvisat hans krav: Att Google ska tvingas ta bort de sökträffar som gör gällande att han ska vara en pedofil och skojare.

Den nu 62-årige mannen, som drivit målet utan hjälp av advokat, har trots påtryckningar inte lämnat tillräckliga uppgifter för att en rättegång ska kunna genomföras. Det skriver tingsrätten i sitt beslut:

”Efter att kompletteringar inkommit är oklarheterna avseende såväl yrkandet om vite som grunderna för käromålet dock fortfarande så stora att tingsrätten finner att stämningsansökan är så ofullständig att den inte utan väsentlig olägenhet kan läggas till grund för en rättegång”.

För att fallet ska tas upp i hovrätten krävs prövningstillstånd. Svea hovrätt har ännu inte hunnit ta ställning till om fallet ska prövas. Praxis är att ett sådant beslut ska komma inom sex veckor.

Det var i april 2010 som dagensmedia.se kunde avslöja att Google blev stämda i ett för Sverige unikt rättsfall. 62-åringen stämde då sökjätten för förtal. Bakgrunden var att han ansåg sig smutskastad genom ett antal internetsidor, som Google länkar till via sina sökresultat.

Mannen ville genom rättsprocessen få det klarlagt om Google bryter mot svensk lagstiftning genom att återpublicera uppgifter som han ansåg utgöra förtal.

Den första rättsprocessen avbröts dock snabbt då mannen stämt Google för förtal via sitt företag. 62-åringen omformulerade då sitt krav och lämnade in en ny stämningsansökan i eget namn.

Nu blir det upp till hovrätten att avgöra om sakfrågan – Googles eventuella ansvar för vad som återpubliceras i sökträffarna – ska prövas.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Stina HonkamaaGoogle

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.