fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Googles och Facebooks skatteupplägg ska stoppas

Publicerad: 15 oktober 2014, 07:17
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:25

Irland planerar att täppa till kryphålet för nätjättarna.

Ämnen i artikeln:

Google

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Ett flertal internationella mediebolag, däribland Facebook och Google, har under lång tid använt ett kryphål i den Irländska skattelagstiftningen för att sänka sin skatt.

Nu kan skatteplaneringsfesten vara över, rapporterar Ekot.

– Bolag som är registrerade i Irland ska också vara skatteregistrerade här, sa finansministern Michael Noonan, enligt Ekot.

Skatteknepet går under smeknamnet ”Double irish”. Kortfattat går det ut på att bolag etablerade i Irland kan ha ett syskonföretag relaterat i ett skatteparadis som äger de intellektuella rättigheterna till bolagets produkter.

För att nyttja dessa rättigheter betalar det irländska bolaget royalties till syskonföretaget för att minska vinsten och därmed undvika skatt.

Enligt New York Times har Google avböjt att kommentera effekterna av Irlands planerade stopp för skatteupplägget.

I en skriftlig kommentar till Dagens Media säger Googles nordiske kommunikationschef Gustaf Brusewitz följande:

"Som vi har sagt tidigare, det är upp till regeringar att fatta beslut om vilka lagar som ska gälla och upp till företag att följa dessa. Vi har en stark närvaro på Irland och kommer att arbeta för att implementera dessa förändringar när de träder i kraft.”

Irland har fått hårt kritik från EU-länder och USA för möjligheterna till skatteplanering. EU-kommissionen har även satt igång en utredning om relationen mellan multinationella företag och skatteparadis som Irland och Luxemburg.

Irland är även känt för sin mycket låga bolagsskatt, 12,5 procent, som lockat till sig stora mängder utländska bolag och fungerat som motor i den irländska ekonomin.

Som jämförelse är bolagsskatten i Sverige 22 procent. Inom EU-länderna har kritik framförts mot den låga skatten, som anses snedvrida konkurrensen inom EU-området.

Irland har enligt Michael Noonan inga planer på att höja bolagsskatten.

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev