Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Googles Anna Wikland: "Det har ställts stora krav på Google i Sverige att ta ansvar"

Publicerad: 6 april 2018, 06:02
Uppdaterad: 6 april 2018, 12:42

Anna Wikland på Googles Sveriges huvudkontor. Foto: Janne Naess

Googles Sverigechef Anna Wikland ger den första större intervjun efter den senaste tidens uppmärksammade granskingar. I intervjun med Expressen svarar hon på frågan om Googles ansvar över det innehåll som publiceras på bolagets plattformar.


Ämnen i artikeln:

Google

För ungefär en månad sedan inledde Expressen och DN sina granskningar av Google. Granskningarna har visat på hur Google tillåter högerextrema grupper att sprida sitt material via Youtube – material som många gånger bryter mot svensk lagstiftning. I fokus för granskningarna låg Granskning Sveriges Youtube-kanal, genom vilken flera svenska journalister blev uthängda.

LÄS MER: "Vi tar oerhört seriöst på det som händer"

Googles Sverigechef Anna Wikland har blivit hårt kritiserad på grund av sin tystnad i frågan, i och med att hon hittills endast gett enstaka svar på mediernas frågor. Nu har hon dock ställt upp på den första större intervjun om kritiken, som publiceras i Expressen.

– Vår mission är att ge användare bästa möjliga sökresultat. Genom åren har vi brottats med en rad utmaningar där olika aktörer försökt att påverka våra system, och vi har därför också investerat i en rad uppdateringar och nya funktioner, säger Anna Wikland i intervjun.

Hennes krav är dock att få svara på frågorna över mail. Precis som Googles chefsjurist David Price understryker hon att Google Sverige inte kan ta det ansvar som de krävts på i samband med granskningarna.

LÄS MER: "Googles chefsjurist svarar på kritiken"

– Det har ställts stora krav på Google i Sverige att ta ansvar de senaste veckorna, men vad som är viktigt att understryka i detta är att Google Sverige, som jag är chef för, inte är ansvariga för våra tjänster och kan inte, rent legalt, fatta beslut om exempelvis borttagning av innehåll och avindexering av sökresultat, skriver Anna Wikland.

På frågan om vilket ansvar Google har för det material som publiceras på bolagets plattformar, svarar Anna Wikland:

– Vi bär alla ett ansvar att bete oss respektfullt på nätet, och Googles ansvar i det hela är också ett stort, och mycket komplext, sådant. De beslut våra globalt ansvariga experter fattar görs därför med stor eftertänksamhet. Google är en återspegling av internet, och det finns tyvärr aktörer på nätet som laddar upp innehåll som går emot både lagstiftning och våra policyer före våra experter uppmärksammas om det och kan agera.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Google

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev