Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Googlechefen vill bryta ny mark i Sverige

Publicerad: 1 april 2017, 06:00
Uppdaterad: 3 april 2017, 06:24

Bild 1/2  Anna Wikland på Googles Sveriges huvudkontor. Foto: Janne Naess

HELGLÄSNING. Hon leder ett av Sveriges mäktigaste medieföretag – bara försäljningen av sökord genererar större intäkter än vad samtliga kommersiella tv-kanaler har tillsammans, runt 6 miljarder kronor. Under hösten berättade Anna Wikland för Dagens Media om strategin för den svenska marknaden.


Ämnen i artikeln:

Google

När man ska på besök till Googles svenska huvudkontor gäller det att veta exakt vart man ska – på byggnadens fasad i centrala Stockholm finns nämligen ingenting alls som tyder på att världens mäktigaste medieföretag huserar bakom portarna.

I receptionen checkar vi in i en Googlefierad telefonkiosk. Där står att läsa att det är förbjudet att prata om konfidentiell information man kan råka se under besöket eller fotografera utan tillåtelse från värden.

Värden i det här fallet är ingen mindre än Anna Wikland, Google relativt nytillsatta Sverigechef. När det stod klart att det var hon som skulle ta över efter Anders Berglund i januari tidigare i år, var hon mycket fåordig kring sina ambitioner för Google Sverige. Nu har hon hunnit blir varm i kläderna, efter en intensiv första tid.

– Vad som är så spännande med den roll jag har nu är att man inser hur otroligt många olika saker Google faktiskt gör. Därför har det varit en hel del att sätta sig in i, men det har såklart varit väldigt roligt.

Anna Wikland hälsar med ett mycket fast handslag, ett stort leende som nästan aldrig lämnar hennes ansikte när hon pratar, och hon upphör i princip aldrig under intervjun att betona hur stor lust och glädje hon känner inför sitt uppdrag, och inför digitaliseringen i stort.

– Det var min fascination inför den digitala utvecklingen och alla möjligheter den innebär som lockade mig till det här jobbet. Att få ta på sig ledartröjan, bygga team och verkligen vara med och driva den här utvecklingen kändes urspännande.

Det var under studierna i USA som Anna Wikland insåg att hon ville ägna sig åt marknadsföring och kommunikation. När hon återvände till Sverige kom hon i kontakt med digitalbyrån Keybroker, där hon 2006 började i en roll med ansvar för att bygga upp bolagets försäljning, innan hon tog över som vd. 

– För mig handlar försäljning om relationer och att vara duktig på att läsa av vilka behov människor och företag har, och att sedan hitta lösningar för det. Det faller sig även rätt naturligt i hur jag är som person. Däremot – att jag skulle jobba med det digitala var ingen självklarhet. När jag studerade var ju internet precis på uppsving och det fanns inte direkt några yrken kopplat till det. Men att jag har hamnat i chefspositioner handlar nog om min personlighet, om drivet, nyfikenheten och intresset för andra människor.

Som yngre spelade Anna Wikland i många år handboll på elitnivå, och var alltid lagledare. Kanske är hon helt enkelt en av dem människor som är födda med ledaregenskaper.

– För min del kommer det i alla fall väldigt naturligt. Jag insåg tidigt kraften i att vara den som tydliggör vilket mål man ska jobba mot, att lyckas få medarbetare att känna sig motiverade och peppade och tycka att jobbet är roligt. Men även att vara den som är tydlig när det krävs att man tar tuffa beslut.

Google dominerar fullständigt sökmarknaden, som i Sverige omsätter nästan lika mycket som alla kommersiella tv-hus tillsammans. Till det ska Youtube läggas som har en mycket stor del av onlinetittandet. Men när vi kommer in på det potentiella ansvar en så dominerande ställning för med sig, blir Anna Wikland plötsligt allvarligare.

– Vi kommenterar aldrig marknadsstorlek och bryter inte heller ned det och tittar på enskilda marknader, säger hon, och konstaterar istället att Google ständigt utvecklar uppskattade produkter som gör att man blir väldigt relevant för kunder och annonsörer:

– Vi gick ganska nyligen ut med att vi idag har sju olika produkter som har över en miljard användare, vilket såklart visar vår bredd och att vi är väldigt duktiga på att skapa den typ av produkter som hjälper företagen att nå ut till sina kunder. Det som är så spännande just nu med den digitala transformationen – som visserligen är ett ganska uttjatat begrepp – är att det egentligen inte handlar om tekniken, utan om kundfokus och att hjälpa kunder att nå oss konsumenter på helt nya villkor.

Vad har du själv för agenda för Google Sverige?

– Först och främst är Googles fokus alltid att vara relevanta och nå ut till kunderna med våra produkter. Det gör vi på väldigt olika plan, dels genom våra online marketing-produkter, med ett stort fokus på både mobilt och video. Men vi har även många andra team här, exempelvis vårt Google Chorme-team och Google for Work-team som jobbar på den typ av produkter som riktar sig direkt mot företagen och som ser till att infrastrukturen är så effektiv som möjligt. Dessutom har vi vårt ingenjörsteam, som fokuserar på att utveckla kommunikationsappar och produkter för en global marknad, säger hon och fortsätter:

– Att vi har jobbat så pass brett ser jag som någonting positivt, men vad jag vill driva är att vi ska bli mer enade. När ett företag har så pass många olika team är det lätt att man jobbar mycket var för sig, medan jag vill att vi ska få ihop verksamheten mer och få en tydlig, enad röst utåt mot marknaden.

Ett annat stort fokus för Google Sverige just nu, är att jobba på en högre nivå i dialog med politikerna kring att rusta Sverige för att lyckas via digitaliseringen. Där har man ett projekt kallat Digital Frontrunners, som innebär att Sverige tillsammans med ett antal andra europeiska länder ska gå i bräschen för den digitala omställningen.

– Våra länder har hög internetpenetration och hög användning av smartphones, men det krävs att våra regeringar tar tydlig position inom EU för att driva digitaliseringsfrågan. Det handlar om att länder som Sverige eller Danmark ska kunna agera på en marknad som möter en allt tuffare konkurrens från exempelvis asiatiska länder. Så för mig som Sverigechef gäller det att jobba på de tre nivåerna: mot användarna, mot kunderna, men även på den här höga nivån där vi som teknikaktör faktiskt kan bidra till utvecklingen.

Vilka utmaningar ser du för Google Sverige att nå de målen?

– Det finns utmaningar på olika nivåer, säger hon och pausar innan hon fortsätter:

– Mycket handlar om att få företagsledare att inse vikten av att sätta sin in i den digitala agendan – det tycker jag känns oerhört viktigt. Man måste på ledningsnivå i bolagen inse hur konsumenterna rör sig idag och förstå vilket kundfokus man behöver ha framåt, vilket innebär att man alltid måste vara relevant i sin mobil. Det gäller att ta det på allvar och följa upp det internt hela tiden, för når man inte sina kunder får man inga intäkter och kommer inte att överleva. Jag skulle vilja utmana företagsledare att tänka till kring: vilken är genomsnittsåldern på de som sitter i styrelsen? Har vi millenials i styrelsen? Visst, den generationen kanske inte sitter på lika mycket erfarenhet som övriga i styrelsegruppen, men har däremot en helt annan insikt i den kundgrupp som kommer växa upp och bli alltid viktigare att nå.

De automatiserade annonsköpen, programmatic, ökar allt mer, även om vi i Sverige ligger i ett ganska tidigt skede i jämfört med andra länder som exempelvis Storbritannien. Anna Wikland menar att ett stort fokus för Google Sverige framåt kommer ligga just på hur man ska hjälpa sina kunder kring de automatiserade köpen och vikten av det framöver.

– I och med programmatics uppsving skapas helt nya typer av roller, där människor istället för att själva sitta och optimera kampanjer manuellt, kan lägga sin tid på det strategiska medan tekniken kan styra köpen. Det tycker jag är en väldigt spännande utveckling.

Är svenska företag tillräckligt rustade för den digitala transformationen, enligt dig?

– Det är absolut top of mind, man vet att man måste genomföra en sådan. Men jag tror att man i större utsträckning måste våga ta steget. När jag pratar om att frågan om digitaliseringen måste komma upp på högsta nivå i bolagen, menar jag att det inte längre är en marknads- eller kommunikationsfråga. Det är väl just därför marknadsförare så ofta numera sitter i bolagens styrelser och driver den digitala agendan, men jag tror att det behövs ett ännu större fokus.

Google ser sig som teknikföretag väldigt nära nyhetsindustrin, menar Anna Wikland, där man dels är måna om ett öppet internet, dels om att ekosystemet ska fungera.

– När det gäller nyhetsindustrin har vi flera olika initiativ på gång, dels ett som heter Digital News Initiative, där vi vill bidra till att driva utvecklingen inom digital journalistik. Dessutom jobbar vi med ett projekt som heter Accelerated Mobile Pages, som handlar om att hjälpa bland annat publicister att ladda sitt innehåll snabbare. Alla känner nog igen sig i att man går vidare om en sida tar för lång tid på sig att ladda, och det här initiativet handlar helt enkelt om att främja ett snabbare internet. Förra veckan gick vi även ut med att vi lanserar Youtube Players for Publishers, en videplattform där publicister ska kunna hosta sitt videoinnehåll, och ha möjlighet att fokusera helt och hållet på att skapa själva innehållet medan Google sköter den tekniska biten.

Vad är det du uppskattar med att jobba i en så föränderlig bransch?

– Jag tycker att det är väldigt spännande med förändringar, men det gäller att vara bekväm med det. Det enda som är konstant är att förändringen sker, och man måste se det med positiva ögon. Jag är övertygad om att den digitala utvecklingen kommer leda till att samhället förbättras. Jag ser själv i min vardag hur det möjliggör för mig att optimera min tid och göra saker och ting på ett effektivare sätt.

Hur gör du för att orka med en så tung roll som Sverigechef för Google?

– För mig, som för alla andra, handlar det om att hitta balans mellan att ha ett spännande jobb och samtidigt ge mycket tid till barnen. Jag försöker hitta några tider varje vecka där jag verkligen är helt för mig själv, som när jag ger mig ut i skogen och springer utan musik i lurarna. Dessutom får jag energi av att vara med de jag tycker om och koppla bort jobbet och ladda batterierna – det hjälper mig att bli taggad inför jobbet igen.

Den här intervjun har tidigare publicerats i Dagens Medias tryckta magasin, nummer 16, 2016.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Google

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News