Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Googlechefen om årets mest överraskande sökningar

Publicerad: 16 december 2014, 08:42
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:19

Chiapudding och Lexbase förvånar IT-jätten. Snusket finns där också, om än i en något censurerad form.


Under tisdagsmorgonen presenterade Google listan över de mest trendande söktermerna 2014. Föga förvånande hamnade sökningar kopplat till supervalåret, fotbolls-VM och Ice bucket challenge långt upp.

Det som överraskar mest enligt Googles chefsanalytker Jonas Wallentin är matlistan, mycket på grund av dess föränderlighet. Varje år är det något nytt som toppar.

– Den skiftar hela tiden. Innan har det varit mycket grytor, långkok, husmanskost och sötsaker. I år är Chipudding vinnaren. Jag har själv noll koll på detta, så mig överaskar det kanske extra, säger Jonas Wallentin till Dagens Media och fortsätter:

– Sökningar på recept ökar också mycket, med hela 40 procent jämfört med 2013. Det går emot internationella söktrender där restaurangsökningar är populärare.

Det totala antalet sökningar på Google fortsätter att öka. 2013 gjordes 35-40 miljoner sökningar per dag i Sverige. I år låg den siffran på 40-45 miljoner. En trend som IT-jätten tror kommer att fortsätta. Samtidigt tror man på förändrade mönster i form av nya söksätt, till exempel genom röstsök.

– Det fick ett stort genomslag i USA i år. Jag tror att det blir nästa års grej i Sverige, sade Googles Sverigechef Anders Berglund under pressträffen.

Enligt Google själva censurerar man inte listan, men på grund av att många sökord toppar år efter år, till exempel Google, Youtube och Facebook, väljer företaget att fokusera på trender. Samma sak gäller personer. Den mest sökta personen flera år i rad har varit Blondinbella. Därför lyfter Google hellre årets raketer; Robin WIlliams, Conchita Wurst och Jennifer Lawrence.

– Generellt så censurerar vi inte. Men vi lyfter det som vi tycker är intressant vad gäller trender. Förra året hade vi med idrottstjärnor. Det tog vi bort i år, säger Jonas Wallentin.

Snusket då? Det går väl trender i det också?

– Det gör det förvisso. Men utvecklingen vad gäller sex och snusk ligger ändå relativt stabilt och förändras mindre än vad man kanske skulle kunna tro. Man kan ändå se på årets lista att det letar sig in, till exempel vad gäller Hope Solo och Jennifer Lawrence som avslöjats med pikanta bilder under 2014.

Att Lexbase är den övergripande mest sökta termen 2014 är också en liten bubblare. Lexbase-affären, som trendade i januari, verkar ha fastnat hos svenskarna, menar Jonas Wallentin.

– Att Lexbase hade ett stort genomslag i början på året är inte förvånande. Men att det söktes så mycket på det sett över hela 2014 är absolut överraskande.

Vad gäller frågor toppade tre frågeställningar: "Vad är ebola?" "Hur röstar man?" och "Varför biter Suárez?".

LÄS ÄVEN:

Anton Andersson

anton.andersson@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev