Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Google vill ha mer jämställda emojis

Publicerad: 13 Maj 2016, 06:59
Uppdaterad: 13 Maj 2016, 08:25

Google vill visa kvinnliga emojis i professionella yrkesroller för att bättre reflektera världen som den är.


Ämnen i artikeln:

Google

Googles nya emojis visar kvinnor som inte bara fixar håret, dansar sida vid sida med varandra iförda ”bunny-ears” eller gifter sig. De nya emojisarna avbildar kvinnor i professionella yrkesroller som bland annat läkare, svetsare och lärare.

Designen har tagits fram av Unicode consortium som arbetar med att standardisera och godkänna emojis.

Teamet bakom emojisarna hoppas att de kan stärka unga kvinnor, som faktiskt är de flitigaste användarna av just emojis och på så sätt bättre reflektera de roller som kvinnor spelar i världen, skriver BBC.

Hela 82 procent av alla tjejer i åldrarna 16-24 år använder emojis varje dag, enligt en undersökning av Protector & Gamble, fortsätter BBC. Mer än hälften av deltagare i undersökningen tyckte att de kvinnliga emojisarna var stereotypa.

Teamet bakom emojisarna är inspirerade av en artikel i New York Times skriven av Amy Butcher, skriver BBC. I den ifrågasätter artikelförfattaren just de stereotypa emojisarna.

– Vi får höra att vi är den nya generationen amerikanska kvinnor. Vi är inte längre en minoritet, i själva verket är det vi som är de främsta familjeförsörjarna i de amerikanska hemmen. Och ändå är det bästa vi får en flamenco-dansare, skriver Amy Butcher i artikeln.

Det här kan ses som ytterligare ett steg mot mer varierade emojis. Tidigare har alternativen på hudfärg utökats så att inte enbart vita personer och händer finns representerade. Det har även lagts till emojis som exempelvis visar män som håller handen med varandra.

Än så länge är emojisarna bara ett förslag och det är oklart om den nya designen kommer hinna inkluderas i nästa släpp av emojis som sker under mitten av året.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Google

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.