Google TV till Sverige nästa år

2010-05-21 12:49  

Googles omtalade projekt, Google TV, lanseras i Sverige nästa år och sökjätten spår ett lyft för tv-kanalernas plustjänster.

Tanken bakom Google TV är att sammanföra internets sökbarhet med tv:s bekvämlighet. Som en övergångslösning ska en speciell box, tillverkad av partnern Logitech, göra den tanken möjlig. Utöver det ska Sony, som också är partner i projektet, bygga speciella Google-tv-apparater med inbyggd box. Framöver ser Google att det är den inbygda lösningen, som baseras på den öppna plattformen Android, som ska bli den dominerande.

– Man tar bort ett mellansteg och integrerar webben direkt i tv:n. Adwords och displayannonser kommer att synas även i Google TV men däremot kommer det inte finnas några speciella annonslösningar integrerade, säger Andreas Svenungsson, kommunikations- och pr-chef på Google.

Det material som finns på Google TV är allt material som är sökbart på internet, men användarna kan inte förvänta sig något extra material på sin Google-tv.

– Nej, i grund och botten handlar det här om en förenkling för användaren genom att vi integrerar all media till en funktion.

Men kommer konsumenterna att köpa en box för att se material som är gratis på datorn?

– Vi tror att det finns ett stort intresse och en stor potential för Google TV. Sedan kan man jämföra med hur det såg ut i början av tv-digitaliseringen, där alla fick köpa en separat box. I dag har de flesta tv-apparater boxen inbyggd och det är åt det hållet vi går också med Google TV.

Vari ligger värdet för annonsörerna?

– Annonsörerna vill vara där tittarna och användarna är. Redan i dag går det väldigt bra för tv-kanalernas plustjänster på nätet och vi tror nog att de är riktigt intresserade av vad Google TV kan innebär för webb-tv:n.

Har ni varit i kontakt med dem angående Google TV?

– Vi för en löpande diskussion med alla intressenter men vi har inte pratat specifikt om det här.

När lanseras Google TV i Sverige?

– Först ska lanseringen i USA klaras av, sedan står resten av världen på tur. Det är troligt att anta att vi ser en lansering i början av nästa år.

Henrik Widell

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt