Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Google stäms av läkare – rätten att bli glömd prövas

Publicerad: 9 december 2014, 09:15
Uppdaterad: 16 december 2015, 13:41

En läkare stämmer Google för att få bort sökresultat – som länkar till rasistiska kommentarer, kan Dagens Media avslöja.


Ämnen i artikeln:

Google

”Vissa resultat kan ha tagits bort i enlighet med dataskyddslagstiftningen i Europa”.

Den meningen möter numera den som googlar på privatpersoners namn.

I maj kom domen från EU-domstolen, som i grunden förändrade hur sökjättar som Google tvingas förhålla sig till uppgifter om privatpersoner.

Kort sagt gav domen privatpersoner rätten att bli bortglömd. Detta genom att länkar till sökresultat som är innehåller inadekvat eller irrelevant information helt enkelt plockas bort ur sökresultaten.

Nu prövas den principen i svensk domstol, kan Dagens Media avslöja.

En läkare hemmahörande i Malmö har gått till Stockholms tingsrätt för att tvinga Google att plocka bort sökresultat som länkar till en lång Flashbacktråd.

– Min klient kontaktade mig kort efter att EU-domen kommit. Sedan dess har jag inte hört talas om att detta har prövats i svensk domstol, säger advokat Fredrik Engfeldt, som företräder läkaren.

Inför stämningen har han under flera månader haft en lång korrespondens med Google, både i Sverige och Google Inc.

Beskedet från Google blev att allmänintresset i innehållet i den aktuella Flashbacktråden motiverar att sökresultatet bör finnas kvar, mot bakgrund av att medborgare bör kunna söka information för inför ett beslut om att söka läkarvård hos den aktuella läkaren.

Bakgrunden är att en missnöjd kund skrivit ett inlägg på Flashback där hen går till attack mot läkaren, efter att ha varit missnöjd med en hårtransplantation.

Patienten skriver att läkaren ljugit, varit hjärtlös och helt saknat empati. Tråden har sedan fått ett stort antal kommentarer, varav många är grovt rasistiska (läkaren har utomnordisk bakgrund).

Bland annat föreslås våldsam hämnd:

”Sjukaste historien. Bensindunk är bästa hämnden” och ”kasta syra i ansiktet på honom och hans son så dom får leva med sitt misstag resten av livet precis som du”, är några av kommentarerna.

Flashbacktråden hamnar längts upp bland sökresultaten för den som googlar på läkarens namn.

Fredrik Engfeldt känner inte till några liknande svenska fall som prövats rättsligt efter EU-domstolens utslag och har därför svårt att sia om utgången av rättprocessen.

– EU-domen är relativt tydlig, men det finns alltid gråzoner. Det handlar dock om så pass grova kränkningar att min klient bör kunna ha framgång, säger Fredrik Engfeldt och fortsätter:

– Detta är en ny situation, det finns ingen svensk praxis. Detta blir möjligen ett pionjärfall.

Bör man som läkare inte tåla att ens verksamhet diskuteras på internet?

– Man får givetvis tolerera att folk ventilerar sina åsikter. Men detta är en kommentar från en kund som går över alla gränser som i sin tur gett upphov till kommentarer som är förtal och grova personangrepp. Många av kommentarerna är djupt obehagliga.

Varför inte gå på den som faktiskt publicerar informationen?

– Flashback är en problematisk hemsida. Min erfarenhet är att det inte är någon idé att ge sig på den. Därför kom EU-domen lägligt, då den ger möjlighet att ta bort information även om den finns kvar på Flashback eftersom de flesta använder Google för att söka.

Google har sedan EU-domstolens utslag tidigare i år fått hantera ett stort antal förfrågningar från individer som vill få bort sökresultat. Enligt Financial Times kom 12 000 ansökningar in redan första dagen som Google lanserade sitt webbformulär som privatpersoner hänvisas till för att få bort oönskade sökträffar.

Hanteringen sker manuellt.

EU-domen kom efter en rättsprocess i Spanien, det så kallade Costeja-målet.

UPPDATERING:

Efter att denna artikel publicerats har kommentarer raderats från Flashbacktråden. Bland annat har de två kommentarer som omnämns i texten ovan raderats.

I juni 2015 valde läkaren att återkalla sin talan, vilket ledde till att målet skrevs av utan prövning.

LÄS ÄVEN GOOGLES SVAR:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Google

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev