Google ska ta större hänsyn till integriteten

2017-06-26 09:47  
I ett uttalande säger Google att användarna fortfarade kommer att få se "personaliserade" annonser och reklambudskap, men att dessa kommer att baseras på annan data, exempelvis sökbeteende. Bild: Google

Google ska sluta läsa av användarnas Gmail.

I fredags meddelade Google att man kommer att sluta läsa av innehållet i användarnas Gmail-konton för att ta fram underlag för riktade annonser. Det skriver nyhetsbyrån AFP.

Ändå sedan Gmail lanserades har frågor om integriteten i tjänsten väckt bekymmer hos användarna, och integritetsaktivister har länge menat att skanningen av email-innehåll utgör en obefogad "avlyssning" av användarna.

I ett uttalande säger Google att användarna fortfarande kommer att få se "personaliserade" annonser och reklambudskap, men att dessa kommer att baseras på annan data, exempelvis sökbeteende.

– Användarnas Gmail kommer inte att läsas av för personaliserade annonser efter den här förändringen. Det innebär att Gmail-annonser kommer att tas fram på samma sätt som vi personaliserar annonser för andra Google-produkter. Annonserna kommer att baseras på användarnas inställningar. Användarna kan ändra dessa inställningar när som helst, vilket inkluderar att ta bort möjligheten att visa riktade annonser, säger Diane Greene, vice vd för Google Cloud, i ett blogginlägg.

Amanda Törner

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt