Digitalt
Google överger Floc – testar Topics istället
Publicerad: 25 januari 2022, 13:00
Google har valt att inte gå vidare med Floc efter den feedback som förslaget fick. Foto: Flickr
UPPDATERAD. Google tar en ny väg i sökandet efter alternativ till tredjepartskakor. Topics ersätter det tidigare förslaget kallat Floc. ”Det är fortsatt oklart om Topics är en lösning som är till gagn för en enskild browser istället för konsumenterna och ett öppet internet”, säger Anders Uhlin, managing director på Quantcast i Norden, till Dagens Media.
Inom ramen för Googles Privacy Sandbox-initiativ, som syftar till att hitta alternativ för tredjepartskakor, har techjätten sedan omkring ett år tillbaka testat alternativet Floc (Federated learning of cohorts).
– En del av våra resultat ser riktigt lovande ut, sade Chetna Bindra, group product manager, user trust and privacy, under en presentation som Dagens Media deltog i under januari 2021.
I ett blogginlägg publicerat idag meddelar Google dock att de har övergett Floc som alternativ för tredjepartskakor – efter den feedback förslaget har fått. Istället ska de utforska ett alternativ som kallas för Topics.
LÄS MER: Cookiedöden närmar sig – här är mediebyråernas råd till annonsörerna och mediehusen
Genom Topics bestämmer webbläsaren en handfull olika ämnen som representerar användarens toppintressen för den veckan. Ämnena baseras på surfhistorik och kan exempelvis vara ”fitness”, ”rockmusik” eller ”resa”. Vilket ämne som ska kopplas samman med en viss typ av sajt avgörs av webbläsaren.
”Ämnena väljs helt och hållet på din enhet utan att involvera några externa servrar, inklusive Googles servrar. När du besöker en deltagande webbplats, väljer Topics bara ut tre ämnen, ett ämne från var och en av de tre senaste veckorna, att dela med webbplatsen och dess annonspartners”, skriver Vinay Goel, product lead, Chrome Privacy Sandbox, i blogginlägget.
Ämnen sparas under tre veckor och ”gamla” ämnen raderas därefter. Enligt Google kommer ämnena kureras noggrant och potentiellt känsliga kategorier som exempelvis kön, sexuell läggning, religiös tillhörighet eller hudfärg kommer inte inkluderas. Genom Chrome kommer Google även utveckla verktyg som låter användaren se ämnena som har valts ut, ta bort dem som användaren inte gillar eller inaktivera funktionen helt och hållet.
Inom kort kommer Google låta sajtutvecklare och annonsbranschen testa förslaget globalt, exakt när är ännu oklart. Hur alternativet kommer se ut i slutändan kommer bero på den feedback som Google får och de resultat som testerna ger, skriver Google i blogginlägget. Därför är det inte bestämt om och när alternativet kan tänkas lanseras officiellt på marknaden.
Anders Uhlin, managing director på Quantcast i Norden, säger att nyheten om att Google överger Floc inte kommer som någon överraskning.
– Google har haft problem att få Floc att flyga, därav väntat att de går vidare med andra alternativ. Det är en svår utmaning att hitta en väg framåt där vi både respekterar konsumentens rätt till privacy samt möjliggör ett fungerande ekosystem för annonsering, vilket är avgörande för publicister och annonsörer så väl som konsumenter som förväntar sig ett fritt och öppet internet, säger han till Dagens Media och fortsätter:
– Vi vet att användandet av kontextuella signaler kan vara en användbar lösning men det är viktigt att vi har konsumentens medgivande för detta. Det är fortsatt oklart om Topics löser dessa frågor eller om det fortsatt är en lösning som är till gagn för en enskild browser istället för konsumenterna och ett öppet internet.
Det tidigare Floc-förslaget har bland annat kritiserats av Wordpress som lyft ett varningens finger för att tekniken inte är tillräckligt säker. De har exempelvis flaggat för att tekniken kan vara integritetskränkande för olika minoritetsgrupper och reagerat mot att tekniken sparar besök på sajter som anses känsliga.
LÄS ÄVEN: IAB:s cookieråd till annonsörer
Samtidigt har Privacy Sandbox-initiativet i sig mött kritik. Marketers for an open web (Mow), en koalition bestående av ett dussin mindre techbolag och publicister, har exempelvis pekat på att det ger Google för mycket makt.
– Google skulle effektivt kontrollera hur sajter kan tjäna pengar och driva sina verksamheter. Det här innebär att alla verksamheter som köper eller säljer annonser kommer vara beroende av Google för en del av processen, vare sig de gillar det eller inte, sade Mow i juli 2020, enligt BBC.
I slutet av juni 2021 meddelade Google att de skjuter på utfasningen av tredjepartskakor då de behöver mer tid för att utveckla sätt att ersätta tekniken. Inte förrän i slutet av 2023 kommer tredjepartskakor fasas ut helt och hållet, vilket är ungefär ett år senare än den ursprungliga planen. Detta meddelades dock innan Floc slopades och Googles jakt på en ny lösning ersattes med Topics, så om även denna tidsplan ändras återstår att se.