Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Google ökar intäkterna – så mycket skattar sökjätten i Sverige

Publicerad: 9 september 2020, 13:06

Googles svenska bolag ökar omsättningen med 13 procent under 2019, jämfört med året innan. Men den inbetalade skatten minskar.


Ämnen i artikeln:

Google

Omsättningen för Google Sverige landar på drygt 1,2 miljarder kronor, visar bokslutet för 2019. Året dessförinnan låg omsättningen på dryga 1,1 miljarder kronor.

Rörelseresultatet ökar med nästan 16 procent till 104 miljoner kronor.

Men samtidigt ökar kostnaderna med 136 miljoner kronor. Framför allt är det personalkostnaderna som har skjutit i höjden från 621 miljoner kronor 2018 till 756 miljoner kronor i fjol. Antalet anställda har gått från 288 personer till 335 personer.

Google har ofta beskyllts för att undvika att betala skatt på annonsintäkter i Sverige, eftersom bolaget fakturerar för annonser genom det irländska bolaget.

Bokslutet visar nu att Google betalade 24 miljoner kronor i skatt förra året, en minskning från 2018 års 36 miljoner kronor.

LÄS ÄVEN: Google flyttade 204 miljarder till skatteparadis

Några uppgifter om annonsförsäljningen framgår alltså inte av bokslutet för det svenska bolaget. Nyhetsbrevet Veckans Brief uppskattar dock Googles försäljning av sök, display och onlinevideo till cirka 10 miljarder kronor på den svenska marknaden under 2019.

LÄS ÄVEN:
JCDecauxs vd rasande på Google: ”Skattesmitarnas tid är förbi”
Trots miljardomsättning –techjättarna duckar svensk skatt 

Madeleine Nilsson

Redaktör och reporter

madeleine.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Google

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev