Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Google och Facebook utnyttjade Apple-lucka

Publicerad: 31 januari 2019, 13:42

Avslöjanden av Techcrunch visar hur Facebook betalat användare för att ladda ned app som registrerat all trafik.

Foto: Flickr

Genom en bakdörr i Apples system har både Google och Facebook kunnat samla in användardata på ett sätt som strider mot Apples regler.


Ämnen i artikeln:

FacebookGoogle

Det var i veckan som Techcrunch avslöjade att Facebook har kringgått Apples system för att kunna tillhandahålla appen "Facebook Research". 

Mjukvaran har använts för att samla in data om användarbeteenden och Facebook har betalat användare i åldrarna 13 till 35 år för att ladda ned och använda appen. 

Appen gjorde det möjligt för Facebook att få tillgång till all nätverkstrafik som gick via användarnas Iphones. Appen har varit tillgänglig sedan 2016 via ett särskilt Apple-system som egentligen är till för att aktörer ska kunna distribuera interna företagsappar till anställda. 

Sedan Techcrunch avslöjande har Apple blockerat appen och dragit tillbaka det certifikat som gör det möjligt för Facebook att distribuera appen utan att gå igenom App store. 

Nu visar nya avslöjanden av Techcrunch att det inte bara är Facebook som har kringgått Apples system. 

Genom en liknande app kallad "Screenwise Meter" har även Google samlat in användardata från de som laddat ned appen. 

När Techcrunch hörde av sig och ställde frågor om appen meddelade Google att de kommer plocka ned "Screenwise Meter". Samtidigt erkänner Google attappen inte skulle ha verkat under Apples utvecklingssystem. 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

FacebookGoogle

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev