lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Google och Facebook ska ha manipulerat annonsmarknaden enligt stämning

Publicerad: 17 januari 2022, 14:03

Facebook och Google ska ha manipulerat annonsmarknaden, enligt en stämning.

Foto: Helena Landstedt/TT

Facebook och Google ska ha manipulerat annonsmarknaden för att driva upp priser för konkurrenter. Det framgår av en ny stämning, enligt The Guardian.

Ämnen i artikeln:

GoogleMetaFacebook

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@dagensmedia.se


Facebooks vd Mark Zuckerberg och Googles vd Sundar Pichai ska ha varit medvetna om en upprättelse företagen emellan att manipulera reklamförsäljning, uppger The Guardian.

Enligt dokument som framkommit i en en stämning mot Google ska techjätten ha manipulerat priset för annonsering. Enligt Wall Street Journal står det i stämningen att ”Google har tagit mellanskillnaden av vad företaget uppgivit vad en annons kostat mot vad den faktiskt kostande och använde pengarna för att manipulera framtida annonsauktioner för att utöka sitt monopol”.

”Skriver på hundratals avtal”

I stämningen står det också att Facebook, numera Meta, och Google ingick ett avtal där Google garanterade att Facebook skulle vinna en viss procentsats av annonsauktioner de budade på. Enligt stämningen ska Facebooks vd ha känt till förfarandet.

Enligt en talesperson för Google var avtalet inte hemligt men menar att Googles vd inte kände till det.

– Vi skriver på hundratals avtal varje år som inte behöver vd:s godkännande”, säger talespersonen till Wall Street Journal.

En talesperson för Facebook säger att de har liknande avtal med andra annonsplattformar och att det ökar konkurrensen och tillägger att stämningen emot dem är full av oriktig information och inte har juridisk bäring.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev