Gå direkt till textinnehållet

Digitalt presenteras av:

Google och Facebook satsar på lokala nyheter

Snart kan det gå att få fler lokala nyheter i Facebooks flöde. Foto: Pixabay

Jättarna vill stärka lokala nyheters närvaro, men med olika tillvägagångsätt: på Facebook kommer användarna se betydligt mer lokala nyheter i flödet, medan Google just nu testar en webb-app som ska ge vem som helst möjlighet att publicera lokala nyheter.

Förändringen på Facebook innebär att de som följer lokala nyhetsmedier kommer se fler publiceringar från dem – men även de som inte följer lokala nyheter kommer kommer se mer lokalt material, särskilt om vänner delar.

Identifieringen säger man kommer ske genom att Facebook tittar på vilka nyheter det klickas på av boende i geografiskt små områden, skriver Recode.

 “Från och med idag kommer vi visa mer innehåll från nyhetskällor i ditt lokala område eller din stad,” sa Mark Zuckerberg i ett inlägg på Facebook.

För Facebooks del är detta det tredje uttalandet om förändringar i nyhetsflödet den senaste månaden och företaget har tidigare sagt att man vill försöka lyfta fram mer “trovärdiga publikationer." Effekten ska bli att göra det svårare för okända publikationer att dyka upp i nyhetsflödet.

Google tar istället en mer teknisk inriktning och testar just nu sitt nya verktyg Bulletin, en webb-app där vem som helst kan publicera hyperlokala nyheter och ladda upp bilder.  Enligt appens sajt är den “designad för att göra det enkelt att berätta historier som inte blir berättade”, skriver Slate.

– Folk överallt vill veta vad som händer på deras gata på en väldigt lokal nivå, där man vill ha information om allt från bokläsning och  sportevenemang till information om lokala stängningar, säger talesperson Maggie Shields till Slate.

Just nu pilottestas appen enbart i Nashville och Oakland  i USA. Under lanseringseventet i Nashville meddelade Bulletins produktchef, James Morehead, att man också ska samarbeta med lokala nyhetsmedier för att hjälpa dem hitta och publicera nyheter från Bulletin och ge skribenterna upphovsrätten, skriver Slate.

Även Facebook meddelar att man först kommer arbeta med amerikanska utgivare, men intentionerna är att expandera idén till fler länder.

Exempel på hur Bulletin skulle kunna användas. Foto: Google

Publicerad 2018-01-30 12.28Uppdaterad 2018-01-30 14.41

Ämnen i artikeln:

Dela artikeln: