Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Google har patent på spionleksaker

Publicerad: 27 Maj 2015, 08:34
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:00

Google har tagit patent på gosedjur som spelar in vad barn säger.


Ämnen i artikeln:

Google

På en leksaksmässa tidigare i år presenterade den amerikanska leksaksjätten Mattel en ny Barbie som pratar med barnen.

Den uppkopplade dockan registrerar vad barnet säger och sparar informationen för att kunna komma med mer och mer relevanta svar på vad barnet säger.

Den nya leksaken möttes dock direkt av kritik från oroliga föräldrar, som anklagade Mattel för att tjuvlyssna på barnen och spara deras röster och samtal på sina servrar.

Nu pågår en kampanj för att stoppa lanseringen, trots tillverkarens försök att försäkra att informationen från barnen enbart kommer att användas för att göra produkten bättre.

Nu står det klart att även Google kan ha planer på leksaker som "spionerar" på barn.

Enligt BBC har Google tagit patent på gosedjur som registrerar barns röster och ord och sparar informationen på Googles servrar.

Gosedjuren, enligt patentet en nalle eller en kanin, innehåller kameror, mikrofoner, högtalare och motorer som gör att de med både tal och rörelser kan reagera på vad barnet säger. Bland annat ska gosedjuret kunna skapa ögonkontakt med barnet, vicka på huvudet eller lyfta på ögonbrynen som reaktion, enligt patentet.

Leksakerna ska även kunna innehålla fjärrkontroller för bland annat tv och värmesystem.

Patentet registrerades för tre år sedan men finns än så länge inte som en verklig produkt.

– Vi registrerar patent på många olika idéer som våra anställda kommer på. Vissa av dessa mognar till riktiga produkter och tjänster, andra inte. Det går inte att dra slutsatser om potentiella produktlanseringar utifrån våra patentansökningar, säger en talesperson för Google till BBC.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Google

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.