onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Google fortsätter mörka intäkterna

Publicerad: 11 augusti 2010, 06:35
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:42

Enligt Googles senaste bokslut omsätter sökjätten 123 miljoner kronor i Sverige. Men i själva verket överstiger intäkterna 1 miljard kronor.

Ämnen i artikeln:

Stina HonkamaaGoogle

MS

Martin Schori


Google Sverige omsatte knappt 123 miljoner kronor i Sverige under förra året, ett tapp på 7 procent jämfört med 2008.

Samtidigt fortsätter bolaget att blöda, och gör återigen en förlust på 34 miljoner kronor.

Detta enligt bolagets senaste bokslut. Men siffrorna ger, naturligtvis, inte hela bilden.

Sökordsmarknadsföringen omsatte 1,5 miljarder kronor i Sverige förra året, enligt IRM (lika mycket som bannerannonseringen). Enligt branschbedömare har Google en marknadsandel på upp till 90 procent. Därmed skulle Googles försäljning i Sverige vida överstiga 1 miljard kronor. Och därmed är Google en av landets absolut största mediekanaler.

Anledningen till att försäljningen inte syns i det svenska bokslutet är att sökjätten låter en stor del av sin fakturering gå via lågskattelandet Irland. Som Dagensmedia.se tidigare berättat sparar företaget hundratals miljoner på tilltaget.

Google har höga mål för den svenska marknaden.

– Lejonparten av våra intäkter kommer från sökordsmarknadsföring och i dag har vi tusentals kunder i Sverige. Samtidigt har vi en halv miljon småföretagare i Sverige. Där kan du förstå vilken potential som finns, sa Sverige-vd:n Stina Honkamaa till Dagens Media i en intervju före sommaren.

Google har tidigare jagats av Kronofogden för skatteskulder på 2,2 miljoner kronor relaterade till löneutbetalningar. Detta efter att den externa löneadministratören man använde hade förskingrat pengar från företaget.

Google Sverige har runt 60 medarbetare som sitter i påkostade lokaler på Norrmalm i Stockholm.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev