fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

"Google bryter mot EU:s regler"

Publicerad: 28 februari 2012, 15:14
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:31

Googles nya integitetspolicy bryter mot EU:s direktiv om dataskydd. Det anser Frankrikes datainspektion CNIL.

Ämnen i artikeln:

Google

KD

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se


CNIL har granskat Googles nya policy, presenterad den 24 januari, på uppdrag av Europakommissionen.

I går delgavs sökjätten vd ta del av de av de första resultaten av granskningen, i ett brev till vd Larry Page.

Enligt CNIL bryter Googles nya policy mot EU:s direktiv om dataskydd., när det gäller information om vilka personlig data som Google samlar in från användarna.

Myndigheten klagar på att Google bara ger generell information om vilka data de samlar in, och syftet med dem, i stället för att specificera de olika produkternas insamling.

"Resultatet blir att det är omöjligt för den genomsnittlige användaren att urskilja vad som gäller för just den tjänst de använder", enligt CNIL.

CNIL och Europakommissionen är dessutom "djupt oroade" över att kombinationen av personlig data från Googles olika produkter. Det är tveksamt om det är lagligt, skriver myndigheten i sitt brev till Larry Page.

Europakommissionen är dessutom upprörd över att Google införde sina nya villkor utan att först ha kontaktat EU-ländernas dataskyddsmyndigheter.

Google har tidigare sagt att myndigheterna inom EU fått tillräcklig information om förändringarna innan de genomfördes - vilket inte stämmer, enligt CNIL.

"Alla blev inte informerade och de andra fick informationen precis innan den presenterades, utan möjlighet att ge synpunkter", skriver myndigheten.

CNIL kommer inom de kommande veckorna kräva Google på svar om integritetspolicyn.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev