Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Google blir Alphabet

Publicerad: 11 Augusti 2015, 06:56
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:54

Google bygger om och skapar nya moderbolaget Alphabet, med Google som största dotterbolag.


Ämnen i artikeln:

Google

Google-grundarna Larry Page och Sergey Brin genomför en stor omorganisation och startar det nya moderbolaget Alphabet, med Google som det största dotterbolaget.

På Googles företagsblogg skriver Larry Page att det nya bolaget kommer att ledas av honom som vd tillsammans med Sergey Brin som får titeln president.

"Vi har länge trott att företag över tid tenderar att bli bekväma med att göra samma saker, och bara göra stegvisa förändringar. Men inom teknologisektorn, där revolutionära idéer är vad som driver de kommande stora tillväxtområdena, behöver man vara lite mer obekväm för att hålla sig relevant", skriver Larry Page om bakgrunden till omstruktureringen.

Google blir det största dotterbolaget inom Alphabet, men kommer att minskas en del jämfört med i dag. Ny vd för Google blir Sundar Pichai, produktchef på Google sedan förra året.

Huvudfokus för Google kommer att ligga på sökverksamheten och andra internettjänster, inklusive Youtube, medan andra oberoende affärsområden, exempelvis satsningarna på hälsoområdet, drönare och självkörande bilar, flyttar till andra bolag inom Alphabet-koncernen. Koncernen kommer även att innehålla ett investmentbolag, Ventures and Capital, och investeringar i nya verksamheter ska bli en viktigare del framöver, enligt Larry Page.

Efter omorganisationen kommer Alphabet Inc att ersätta Google att bli det officiella namnet på bolagets aktie.

"Vi gillade namnet Alphabet eftersom det innebär en samling av bokstäver som representerar språket, en av mänsklighetens viktigaste uppfinningar, och är hjärtat i hur vi indexerar Google Search"", skriver Larry Page i bloggen

Tanken är dock inte att Alphabet ska bli ett varumärke riktat till konsumenter, konsumentprodukterna kommer att lanseras under sina egna varumärken.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Google

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.