Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Gefle Dagblads bröstbild stoppad av Facebook

Publicerad: 7 September 2015, 12:19
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:52

Gefle Dagblad:s artikel om att mammografi blir gratis gillades inte av Facebook.


Ämnen i artikeln:

Gefle DagbladFacebook

I går skrev Gefle Dagblad en artikel om att mammografi – screening av bröstcancer – ska bli gratis i hela landet. Artikeln illustrerades med en bild från en mammografiundersökning.

Det bara bröstet blev för mycket för Facebook som inte bara tog bort artikeln, utan även spärrade samtliga administratörer för Gefle Dagblads Facebooksida, där artikel lades upp.

– Någon måste ha anmält bilden, alternativt att det fastnade i något filter. Resultatet blev att Facebook stängde ner vår Facebook-sida utan förvarning. Jag, och alla reportrar på tidningen, blev utkastade från Facebook och jag blev tvungen att lova att inte lägga ut bilder som strider mot Facebooks policy. Det saknar helt proportioner, säger Anna Gullberg, chefredaktör på Gefle Dagblad, till Dagens Media.

Facebook är en viktig kanal för Gefle Dagblad, liksom för många andra medier.

– Vi litar ganska tungt på Facebook, vi får mycket av vår trafik därifrån och då får det konsekvenser. Det kommer indirekt att påverka våra publiceringar. Det här är en helt vanlig nyhetsbild av ett dambröst i kläm, en närmast medicinsk bild. Det är inte särskilt sexigt, om man ska göra en sådan bedömning.

Anna Gullberg har kontaktat Facebook för att framföra en protest mot företagets agerande.

– Det betyder ingenting, men det är ändå ett viktigt ifrågasättande att göra. Det som är allvarligt är att Facebook inte bara är en sajt, det är internet för många idag.

LÄS OCKSÅ:

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Gefle DagbladFacebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.