Gamla strukturer bromsar mobilutvecklingen

2009-11-03 13:42  

Företagens föråldrade organisationer bromsar utvecklingen av den mobila marknadsföringen. Det säger experterna på dagens seminarium om ämnet.

Det är omkring tio år sedan den första mobiltjänsten såg dagens ljus, men fortfarande står mobil marknadsföring bara för knappt 0,3 procent av mediekakan, vilket motsvarar 15 miljoner kronor. Det kan jämföras med internets andel på nära 20 procent, enligt dagens IRM-rapport om det tredje kvartalet.

– Det går att göra häftiga lösningar med dagens teknik, men utvecklingen bromsas av att det krävs strukturella förändringar på företagen för att kunna förvalta lösningarna, sa Fredrick Tallroth, ansvarig för interaktiv marknadsföring på Absolut Vodka, under en paneldiskussion på Internetdagarna.

Dagens mobila marknadsföring handlar allt mer om att skapa användbara tjänster snarare än att göra tidsbegränsad push-marknadsföring. Mobilapplikationer, som Absolut Vodkas Drinkspiration, skapar relationer med användarna som behöver underhållas och utvecklas. Panelens experter var överens om att det gör att annonsörer inte vågar satsa fullt ut på mobil marknadsföring.

– Företag måste förhålla sig till att i framtiden kommer en större del av deras affärer gå via mobilen. De måste skaffa en mobil strategi för att överleva, sa Joel Bergqvist, konceptutvecklare på Daytona Communication.

Relevans för användarna var ett mantra som återkom hos alla talare. Ett exempel på det var Katarina Chowras, vd för Manna från himlen, applikation för att enkelt skapa kampanjer till målgrupper baserade på bland annat mobil positionering.

– Relevansen gör att en sms-kampanj blir en glad överraskning istället för att närma sig ett spam, sa hon.

Trots allt ökade de mobila medieinvesteringarna enligt IRM med 63 procent under det tredje kvartalet jämfört med ifjol - om än från blygsamma nivåer.

– Branschen har lidit av ett trauma. Nu är det dags att vända blad eftersom tekniken inte är problemet i dag. Begränsningarna ligger hos oss, sa Joel Bergqvist.

Synnöve Almer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt