Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Gaming-industrin mer värd än musik och video tillsammans

Publicerad: 3 januari 2019, 13:48

Gaming tar över underhållningsindustrin i Storbritannien.

Foto: PX Here

Enligt en ny rapport står spelbranschen nu för mer än hälften av den brittiska underhållningsindustrin.


Ämnen i artikeln:

e-sportMetroSvenska Spel

Gamingsektorn växer så det knakar på ett globalt plan, vilket får allt fler mediebolag att göra satningar inom e-sport. 

Nu visar en ny rapport från Entertainment Retailers Association att spelbranschen står för mer än hälften av Storbritanniens hela underhållningsindustri. Det skriver BBC.

Gamingindustrin är värt 3,86 miljarder pund, vilket innebär att sektorn har mer än dubblat sitt värde från år 2007 och idag är mer värd än både den brittiska video- och musik-industrin – tillsammans. 

På det stora hela hänger succén på tre spel: Fifa 19, Red Dead Redemption 2, samt Call of Duty: Black Ops 4.

– Spelbranschen har varit otroligt effektiv på att utnyttja potentialen i digital teknologi för att på så vis kunna erbjuda nya och övertygande former av underhållning. Trots att den är den yngsta av våra tre sektorer, är den nu den överlägset största, säger Kim Bayley, vd för Entertainment Retailers Association, till BBC. 

Även på den svenska marknaden växer gamingsektorn i betydelse. 

Under förra våren visade en rapport från Mediavision att engagemanget för e-sport ökar, och att allt fler dessutom väljer att betala för att titta. 

Under 2018 har flera stora satsningar gjorts inom området. I augusti valde både Telia och spelgiganten Svenska Spel att sponsra Esen e-sports produktion och aktivering inför VM-kvalet som avslutades med en final i början av september. 

Dessutom lanserade influenceragenturen Cube en ny division med fokus på e-sport, och knöt i samma veva till sig den internationella e-sport-stjärnan Emil "Heaton" Christensen till teamet i en roll som senior rådgivare. 

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

e-sportMetroSvenska Spel

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev