Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Fredrik Skavlan om debuten: "Jag var för ung"

Publicerad: 12 November 2015, 05:09
Uppdaterad: 14 December 2015, 10:13

Fredrik Skavlan firar 20 år som talk show-värd.


Det första avsnittet av den norska journalisten Fredrik Skavlans talk show "Absolutt" sändes i NRK2 på hans 30-årsdag. Det är nu 20 år sedan.

– Men jag var alldeles för ung. Och det var egentligen första gången jag var på tv. Det gick ganska bra, men jag kände mig som en rookie. När man är värd för en talkshow så ger det lite mer att vara äldre. Men det handlar egentligen inte om ålder, utan om erfarenhet och vad du har med dig in i intervjusituationen, säger Fredrik Skavlan till Kommunikationspodden.

Fredrik Skavlan var från början skrivande journalist, men blev för alltså 20 år sedan tillfrågad av NRK om att göra en talkshow som skulle sändas dagligen. Dessutom fick han fria händer att själv utveckla formatet.

– Jag ville skapa ett skandinaviskt format som inte var inspirerat av amerikanarna. En norsk show hade före det här kopierat "The Tonight Show" rakt av och det kändes provinsiellt. Och det gick inte bra.

– Skandinaviskt för mig är ett samhälle där vi inte gör skillnad på folk och folk och vi är ganska nära samhällets ledare. Det ville jag odla och sätta en statsminister ihop med exempelvis en rockstjärna.

Fredrik Skavlan leder sedan 2009 showen "Skavlan", som sänds i både SVT och NRK.

Fredrik Skavlan berättar att han ibland saknat att ha en sidekick inne i studion, och inte bara som reporter på stan, men samtidigt kan det också försvåra.

– Då hade jag behövt begränsa mig i hur mycket jag kan göra. Det blir svårare att göra emotionella intervjuer, eller väldigt personliga intervjuer, om man har någon till med som kanske har roliga kommentarer – det känns bara konstigt.

Lyssna på hela intervjun med Fredrik Skavlan i Kommunikationspodden – ett samarbete mellan Dagens Media och Storstad Medieproduktion. Programledare är författaren och journalisten Max Landergård, som tidigare har arbetat som researcher för just Fredrik Skavlan.

<iframe id="audio_iframe" src="http://www.podbean.com/media/player/vpt9r-5a0fa2?from=yiiadmin&skin=4&postId=5902242&download=0&share=1&fonts=Helvetica&auto=0" height="100" width="100%" frameborder="0" scrolling="no" data-name="pb-iframe-player"></iframe>

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.