Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Frankrike: EU-länderna bör få större frihet att agera mot nätjättarna

Publicerad: 16 februari 2021, 10:29

Att få till stånd skärpta lagar mot techjättarna är ett av Frankrikes mål när landet nästa år tar över ordförandeskapet i Europeiska rådet. På bilden Frankrikes president Emmanuel Macron.

Foto: Wikimedia Commons

EU:s medlemsländer bör få större makt att agera mot de stora globala techbolagens innehåll. Det menar Frankrike som nu för diskussioner om saken.


Ämnen i artikeln:

EU

Frankrike har gjort sig känt för att hålla en hård linje mot techbolagen. I juli 2019 beslutade det franska parlamentet om en digitalskatt för techjättarna och landet blev den första EU-medlemmen att göra upphovsrättsdirektivet till lag.

Nyligen kom också ett antal franska medier överens med Google om en modell för hur de ska ersättas av nätjätten för sitt journalistiska innehåll. Branschorganisationen TU vill se en liknande modell i Sverige.

Nu vill Frankrike att samtliga EU-länder ska få än mer frihet att skärpa regleringen av nätjättarna. Den utökade makten gäller framför allt medlemsländernas rätt att agera mot de stora globala techbolagens innehåll. Det skriver Financial Times.

I skrivande stund förs samtal mellan franska ministrar och EU-politiker om saken.

– Att få till stånd dessa lagar är ett viktigt mål för oss när Frankrike nästa år tar över ordförandeskapet i Europeiska rådet, säger Frankrikes minister för digital ekonomi, Cedric O, till tidningen och tillägger:

– De är av stor vikt – både när de gäller våra ekonomier och demokratier.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

EU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News