Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Förundersökningen mot Bulletins ledning läggs ned

Publicerad: 24 februari 2022, 07:37

Foto: Janne Næss

Bulletins medgrundare Pontus Tholin polisanmälde Bulletins ledning för grovt bedrägeri – nu läggs förundersökningen ned.


Ämnen i artikeln:

Bulletin

Det var i december 2021 som Bulletins medgrundare Pontus Tholin polisanmälde Bulletins ledning Jannik Svensson, Dan Korn och Tino Sanandaji för grovt bedrägeri mot bakgrund att han menar att de har lämnat in falska uppgifter till MPRT och därmed lurat till sig skattemedel. 

Förundersökningen i ärendet har dock lagts ned, enligt det underrättelsedokument som Dagens Media har tagit del av.

”Viss utredning har vidtagits och det saknas numera anledning att anta att brott som här under allmänt åtal har förövats”, står det att läsa i beslutet. 

När Dagens Media intervjuade Tino Sanandaji i december tog han polisanmälan med ro.

– I så här infekterade tvister kan det vara så att personer använder anmälan för att svartmåla. Det kostar ju ingenting att anmäla och den i sig betyder ingenting. Så jag tar det här med ro. 

Pontus Tholin tog emot beskedet med besvikelse.

– Det är förvånande att förundersökningen läggs ned, när det är så pass tydligt att ledningen för det nu kursade bolaget medvetet har farit med osanning och därigenom lyckats tillskansa sig mångmiljonbelopp av våra gemensamma skattepengar – trots att tidningen uppenbarligen inte uppfyller de gällande kraven för detta rättighetsstöd. Att bolaget därtill försatts i konkurs av Stockholms tingsrätt, blott någon månad efter att de första 4,1 miljonerna utbetalats, väcker närmast ytterligare frågor.

Står du fast vid ditt påstående att Bulletin har lurat till sig skattemedel?

– Det är inte längre bara ett påstående att Bulletins beviljade presstöd har sin grund i en fabricerad ansökan, eftersom enkelt tillgänglig bevisning finns att konsultera för alla som kan hantera en webbläsare – vilket för övrigt verifieras av den oberoende granskning som publicerats i denna tidning. Vad som är märkligt i det sammanhanget är att MPRT, snart tre decennier efter det att internet slog igenom, verkar ha vissa svårigheter att förstå hur en webbläsare fungerar. Som skattebetalare blir man därmed fundersam till om det i dagens Sverige blivit viktigare att betala ut bidrag än att se till att de hamnar där de faktiskt hör hemma. 

Dagens Media har tidigare publicerat en granskning som visar att Bulletin låst en stor andel av sina artiklar i efterhand för att få driftstöd. Att Bulletin skulle ha manipulerat sitt innehåll har förnekats av Tino Sanadaji som bland annat förklarar att Bulletin har en dynamisk betalvägg som innebär att artiklar blir låsta utifrån läsarintresse.  

När Dagens Media når Tino Sanandaji för en kommentar till att förundersökningen har lagts ned upprepar han det han tidigare sagt, nämligen att det en konflikt mellan delägarna som ligger bakom polisanmälningarna mot Bulletin.

– Jag är knappast förvånad att även denna anmälan läggs ned, det är inget vi tog på allvar.

Han fortsätter:

– Pontus desperata argument är att det faktum att Bulletin sattes i konkurs på grund av en skuld bevisar att vi har begått bidragsfusk med presstödet, vilket är häpnadsväckande oseriöst. Vad har det ena med det andra att göra?

 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Bulletin

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev