Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Förtroendebarometern 2021: Aftonbladets nyhetsbevakning uppfattas mer vänster än neutral

Publicerad: 23 mars 2021, 14:09

Årets undersökning visar att mediers nyhetsrapportering på det stora hela uppfattas som neutral. Men två Schibsted-tidningar tillhör undantagen: Aftonbladet och Svenska Dagbladet.

Foto: Janne Næss

När de tillfrågade i Förtroendebarometern för första gången placerar mediernas nyhetsbevakning på en politisk vänster-högerskala anses Aftonbladet vänster och Svenska Dagbladet höger.


Ämnen i artikeln:

SvDAftonbladet

I dag släpptes den 25:e upplagan av Förtroendebarometern. Nytt för i år är att mediernas nyhetsrapportering kartläggs i en politisk vänster-högerskala.

Undersökningen visar att mediers nyhetsrapportering på det stora hela uppfattas som neutral. Men två Schibsted-tidningar tillhör undantagen: Aftonbladet och Svenska Dagbladet.

De tillfrågade uppfattar att Aftonbladet är mer vänster än neutral, medan de anger att Svenska dagbladets nyhetsrapportering är mer höger än neutral.

Resterande medier uppfattas mest neutrala – även om public service-bolagen, Sveriges Radio och SVT, uppfattas ha en tyngdpunkt åt vänster. Göteborgs-Posten, Dagens nyheter och Expressen däremot anses en bit åt höger.

Foto: Kantar Sifo Medieakademin

Förtroendet för medierna är fortsatt störst för Sveriges Radio och SVT, medan kvällstidningarna och TV3 ligger i botten precis som i fjol.

Foto: Kantar Sifo Förtroendebarometern

Förtroendebarometern

Årets upplaga av Förtroendebarometern bygger på 1 206 webb-intervjuer med personer äldre än 16 år.

 

Fältperioden ägde rum mellan den 23/2–3/3 2021.

 

Mätningen har genomförts av Kantar Sifo.

 

Förtroendebarometern mäter allmänhetens förtroende för medieföretag, institutioner och företag i Sverige och presenteras årligen sedan 1997 av Medieakademin.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SvDAftonbladet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev