Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Förtroendebarometern 2021: Aftonbladets nyhetsbevakning uppfattas mer vänster än neutral

Publicerad: 23 mars 2021, 14:09

Årets undersökning visar att mediers nyhetsrapportering på det stora hela uppfattas som neutral. Men två Schibsted-tidningar tillhör undantagen: Aftonbladet och Svenska Dagbladet.

Foto: Janne Næss

När de tillfrågade i Förtroendebarometern för första gången placerar mediernas nyhetsbevakning på en politisk vänster-högerskala anses Aftonbladet vänster och Svenska Dagbladet höger.


Ämnen i artikeln:

SvDAftonbladet

I dag släpptes den 25:e upplagan av Förtroendebarometern. Nytt för i år är att mediernas nyhetsrapportering kartläggs i en politisk vänster-högerskala.

Undersökningen visar att mediers nyhetsrapportering på det stora hela uppfattas som neutral. Men två Schibsted-tidningar tillhör undantagen: Aftonbladet och Svenska Dagbladet.

De tillfrågade uppfattar att Aftonbladet är vänster än neutral, medan de anger att Svenska dagbladets nyhetsrapportering är mer höger än neutral.

Resterande medier uppfattas mest neutrala – även om public service-bolagen, Sveriges Radio och SVT, uppfattas ha en tyngdpunkt åt vänster. Göteborgs-Posten, Dagens nyheter och Expressen däremot anses en bit åt höger.

Foto: Kantar Sifo Medieakademin

Förtroendet för medierna är fortsatt störst för Sveriges Radio och SVT, medan kvällstidningarna och TV3 ligger i botten precis som i fjol.

Foto: Kantar Sifo Förtroendebarometern

Förtroendebarometern

Årets upplaga av Förtroendebarometern bygger på 1 206 webb-intervjuer med personer äldre än 16 år.

 

Fältperioden ägde rum mellan den 23/2–3/3 2021.

 

Mätningen har genomförts av Kantar Sifo.

 

Förtroendebarometern mäter allmänhetens förtroende för medieföretag, institutioner och företag i Sverige och presenteras årligen sedan 1997 av Medieakademin.

 

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SvDAftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.