Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Första livstecknet från MyCube

Publicerad: 18 November 2010, 08:55
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:31

Vi ska inte längre behöva vara digitala slavar. Det är tanken bakom Johan Staël von Holsteins tjänst, "MyCube Vault" som möjliggör nedladdning av kontakter och bilder från sociala nätverk.


– Jag hade rätt och alla andra hade fel.

Så inleder it-entreprenören och debattören Johan Staël von Holstein sin första presskonferens på tre år. Anledningen till den är premiären av första halvan i det långdragna projektet MyCube, som först presenterades 2008.

Och det är en mörk framtidsvision som Johan Staël von Holstein målar upp. En dystopi där människorna är digitala slavar under de sociala nätverken. Persondata är den nya oljan. Passar det inte kan Facebook mörda oss. I digital bemärkelse, såklart.

– Folk förstår inte sitt eget bästa och Mark Zuckerberg är 26 år och vill bara ligga, säger Johan Staël von Holstein.

Den nya tjänsten, ”MyCube Vault”, som presenteras i dag, möjliggör nedladdning av bilder, kontakter, meddelanden från sociala nätverk till hårddisken. Tanken, säger han, är att ge människorna tillbaka kontrollen över sitt privatliv och sin digitala identitet, som annars ägs av Facebook. Genom att ladda ner sina kontakter och bilder kan man gå ur Facebook utan att förlora viktig information.

– "MyCube Vault" kanske inte klipper av navelsträngen till de sociala nätverken, men åtminstone gnager den lite. Jag tillhör de som aldrig skulle få ett jobb om Facebook fanns när jag var ung. Det är klart man ska få vara ung och galen.

Enligt uppgift har "MyCube Vault" kostat ungefär 1 miljon kronor att framställa. Tjänsten är gratis och källkoden öppen. Tanken är att andra ska kunna bidra till projektet.

– Vi ska inte tjäna en enda krona på "MyCube Vault". Men jag vill inte att mina barn ska leva i en värld som Facebook och Google har byggt upp, säger Johan Staël von Holstein.

Hur MyCube ska tjäna pengar är alltså oklart. När det gäller andra halvan av kuben, ”MyCube Exchange”, ett slags socialt nätverk är informationen knapphändig. Släppdatum för en privat betaversion är satt till 15 januari 2011.

MyCube har 16 anställda och huvudkontor i Singapore. Under förra året tvingas Johan Staël von Holstein gå in med egna pengar för att betala företagets skulder.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.