Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

"Folk måste ta sig tid att verifiera fakta"

Publicerad: 9 Februari 2018, 08:16
Uppdaterad: 9 Februari 2018, 08:16

Alan Rosenblatt på scenen under Norrbotten Media Week.

Dagens Media träffar valstrategen Alan Rosenblatt på plats i Luleå under Norrbotten Media Week.


Ämnen i artikeln:

Norrbotten Media Week

Norrbotten Media Week bjöd in valstrategen Alan Rosenblatt för att föreläsa om sociala medier som kampanjplattform för politiker. I bakfickan har han en 25 års lång erfarenhet som digital- och sociala medier-strateg, professor, debattör och skribent.

Dagens Media fick ett samtal med honom innan det var dags för hans dragning på scenen.

Vad kan vi dra för slutsatser av Trump-kampanjen?

– BBC har rapporterat att 41 procent av medieinnehållet från föregående år handlade om Donald Trump och hans twitterinlägg och offentliga tal. Sen tror jag att politiker rent generellt använder sig av sociala medier för att sprida sitt budskap, engagera och interagera med en publik, vilket skapar en känsla av personlig samhörighet med väljare, säger han och fortsätter:

– När regeringar och politiker använder sociala medier för att involvera publiken gör de det samtidigt framför publiken, så det påverkar både på ett personligt och externt plan. Folk ser att politiker är mottagliga mot publiken, så när Trump interagerar med en person tänker folk det där hade kunnat vara jag. Det har dock visat sig att Trump ett flertal gånger fört dialog med fejkkonton som styrts av robotar.  

Hur ska man få folk att hantera all den information som flödar på sociala medier?

– Något som varit ett problem på till exempel Facebook är algoritmer. Om du gillar något på Facebook fylls helt plötsligt hela ditt nyhetsflöde med nyheter från samma kanal. Gillar du exempelvis konservativa källor blir det konservativa nyheter som du får ta del av.

– Under presidentkampanjen var det väldigt många som inte tog del av klippet där Trump säger "Grab them by the pussy", eftersom det inte var en del av deras mediekonsumtion. Folk måste ta sig tid till att verifiera fakta och ha möjligheten att få nyheter från olika håll.

Läs en längre intervju med Alan Rosenblatt i den kommande utgåvan av Dagens Media, nummer 3 2018.

Alex Hartelius

Ämnen i artikeln:

Norrbotten Media Week

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.