Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Flickor aktivare än pojkar på nätet

Publicerad: 20 Maj 2010, 11:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:50

Var femte flicka i Sverige bloggar i 12-årsåldern och hälften har en blogg när de närmar sig 20 år, enligt en rapport från World Internet Institute.


World Internet Institute följer svenskarnas internetanvändning sedan 2000 och i senaste rapporten görs en djupdykning i unga människors internetvanor.

Studien visar att varannan 4-åring använder nätet, men internetkunskapen och frekvensen i användandet varierar stort mellan barnen beroende på socioekonomisk bakgrund. Även om över 90 procent av barnen säger sig ha tillgång till dator med internet på skolan används den inte dagligen förrän i övre tonåren.

Det är också tydligt att flickor är mer varierade i sin nätanvändning och använder sociala medier mer än pojkar. Var femte 12-årig flicka bloggar och bland 20-åringarna hälften – och då är inte dem som slutat blogga medräknade.

– Det är anmärkningsvärt att flickorna trots sitt mindre intresse för teknik och nya tekniska prylar har erövrat Internet och i många avseenden är mer aktiva och flera år före pojkarna när det gäller användandet av Internet. En orsak är säkerligen att de själva producerar det innehåll som intresserar dem, säger Olle Findahl forskningsledare vid World Internet Institute i en pressrelease.

Spel är det första mötet med internet för både flickor och pojkar, men från och med skolåldern dominerar pojkarna spelandet. Två tredjedelar av pojkarna spelar åtminstone en till tre gånger i veckan ända upp i 20-årsåldern.

Synnöve Almer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.