Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDigitalt

Flest moderater på Twitter

Publicerad: 3 Juli 2012, 04:59
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:17

Svenskarna har en stark övertro på Twitters genomslag. Det visar en undersökning från TNS Sifo.


Ämnen i artikeln:

TNS SifoTwitter

Sjuttio procent av svenskarna tror att mellan 10 och 25 procent av befolkningen besöker Twitter varje vecka. Den faktiska användarsiffran är 4,3 procent, enligt senaste Orvesto Konsument. Och bara 2,5 procent av svenskarna använder Twitter dagligen eller flera gånger per dag. 90,6 procent använder aldrig Twitter.

Enligt undersökningen tror svenskarna att det framför allt är journalister som påverkas av andras tweets, följt av studenter och politiker.

Respondenterna själva anser dock inte att de påverkas särskilt mycket av andras tweets.

Uppfattningen beror troligtvis på mediernas rapportering kring Twitter. Dessutom är medie- och reklambranschen överrepresenterad på Twitter. Gruppen utgör 4 procent av arbetskraften i Sverige, men hela 15 procent av twittrarna.

Bland de som använder Twitter minst en gång per vecka anger majoriteten, 29 procent, att de skulle rösta på Moderaterna, därefter följer Miljöpartiet (16 procent) och Socialdemokraterna (16 procent).

Större delen av de som twittrar minst en gång per vecka uppger att de inte har någon inkomst (10,4 procent), medan den näst största gruppen tjänar 345 000-780 000 kronor per år. Enligt undersökningen speglar det åldersstrukturen på Twitteranvändarna där en majoritet (12 procent) är 16-24 år gamla. Bland de som tjänar lite mer finner vi sannolikt de som TNS Sifo kallar ”professionella användare”.

Orvesto Konsument 2012:1 och Orvesto Näringsliv 2012, samt TNS SIFO:s internetpanel 18-75 år.

656 respondenter svarade under perioden 28-29 juni 2012.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se


Ämnen i artikeln:

TNS SifoTwitter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.