Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag29.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Fler prylar hos lågutbildade

Publicerad: 8 December 2015, 22:00
Uppdaterad: 9 December 2015, 10:04

Föräldrars utbildning och inkomst styr barns mediekonsumtion.


Familjens ekonomi är den faktor som i störst utsträckning påverkar om barnen över huvud taget använder ett medium.

89 procent av 9–12-åringarna i de rikaste familjerna har en egen mobil. I de fattigaste familjerna är den siffran 66 procent.

Men hur barn använder medier påverkas i störst utsträckning av föräldrarnas utbildning. Barn till lågutbildade använder medier längre tid än andra barn.

Det är också betydligt vanligare att barn i lågutbildade familjer äger olika typer av apparater än att barn i hög­utbildade familjer gör det.

Det gäller framför allt tv-apparater. Barn till lågutbildade föräldrar äger oftare en egen tv, i samtliga ålders­grupper, visar rapporten. De tittar också betydligt mer på tv.

Föräldrarnas ursprung påverkar också barnens medie­vanor i stor utsträckning. 28 procent av barnen med utlandsfödda föräldrar, i åldern 9–12, har en dator i dag. Bland barn med svenskfödda föräldrar är motsvarande siffra 53 procent.

En majoritet av barnen med utlandsfödda föräldrar har en smartphone – 56 pro- cent. Bland barn med svenskfödda föräldrar är siffran 82 procent.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.