Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag10.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Finest: "Det är klart att det är en pengafråga"

Publicerad: 12 November 2012, 11:38
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:05

Efter 4,5 år slänger Finest ut den kontroversiella bloggerskan Katrin Zytomierska. För dagensmedia.se berättar bloggportalens chefredaktör Alexander Erwik om varför tjockishånet mot en modell från Sats blev droppen som fick bägaren att rinna över.


Ämnen i artikeln:

Katrin ZytomierskaFinest.se

Det var i förra veckan som Katrin Zytomierska skrev ett numera ökänt blogginlägg där hon hånade en av gymkedjan Sats modeller. Inlägget möttes av avsky och raseri, samtidigt som finest.ses chefredaktör Alexander Erwik försvarade Katrin Zytomierskas rätt att uttrycka sina egna åsikter.

Att plocka bort inlägget var inte heller aktuellt. Men nu – efter att flera annonsörer valt att avbryta sitt samarbete med Finest och Katrin Zytomierska – backar sajten. Samtidigt slängs Katrin Zytomierska ut från bloggportalen där hon varit aktiv de senaste 4,5 åren.

– I slutändan är det inte värt att backa upp hennes rätt till åsiktsfrihet. Men vi behövde den här veckan på oss för att komma fram till det här beslutet. säger Alexander Erwik när dagensmedia.se når honom.

Vad var droppen som fick bägaren att rinna över?

– Det var mycket våra bloggare. Finest består av 4 000 bloggare och många har känt att det tolkas som att de är synonyma med Katrins åsikter och därmed drabbas av det här.

Hur mycket är det här en fråga om pengar?

– Vi är ett företag så det är klart att det är en pengafråga. Skulle jag säga något annat, att vi pudlade och plötsligt har ändrat oss när det gäller hennes rätt att uttrycka sina åsikter, skulle det vara en lögn.

Det här är inte direkt Katrin Zytomeriskas första kontroversiella blogginlägg, varför tror du reaktionera blev så stora just den här gången?

– Jag tror faktiskt att det beror på att det här är en känslig fråga i Sverige. Försöker man skapa opinion om något som den stora massan anser är ett sjukligt kroppsideal då är man ute på farligt vatten och det tror jag Katrin har lärt sig nu. Jag tror däremot inte att det hade blivit samma storm i USA till exempel.

Hur känns det att avsluta samarbetet med Katrin Zytomierska efter 4,5 år?

– Det känns tråkigt såklart. Samtidigt har det varit mycket kontroversiella åsikter i Katrins blogg så det kanske är dags att vi går skilda vägar. Men vi skiljs åt med fair play och jag anser inte att vi har en konflikt.

Hur tog hon beskedet?

– Vi hade ett lugnt samtal med henne och hon förstår att det inte fungerar i längden när det drabbar oss som företag. Då går det inte. Samtidigt står hon på sig när det gäller hennes egna åsikter och där kommer hon aldrig backa.

Hur stort avbräck blir det här för Finest?

– Det märks väl alltid när en större bloggare lämnar en sajt, men det har aldrig varit så att Katrin Zytomierska har haft majoriteten av all trafik på finest.se. Vi har massa bloggare som bär upp den och har också fler stora bloggare än för två år sedan. I det här avseendet kan jag inte heller ta hänsyn till siffror. Jag måste värna om Finest och då är siffror är inte allt.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Katrin ZytomierskaFinest.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.