tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Feministiskt Perspektiv ska betala tillbaka en halv miljon i mediestöd – men genomgår konkurs

Publicerad: 16 december 2022, 14:22
Uppdaterad: 19 december 2022, 12:53

Foto: Peter Holmqvist

UPPDATERAD. Mediestödsnämnden kräver att Föreningen Feministiskt Perspektiv betalar tillbaka mediestödspengar, men föreningen genomgår just nu en konkurs. ”Det ligger utanför min kontroll”, säger Anna-Klara Bratt, tidigare chefredaktör för Feministiskt Perspektiv.

Ämnen i artikeln:

Feministiskt InitiativNyheter

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


I oktober 2020 beviljades Föreningen Feministiskt Perspektiv ett innovations- och utvecklingsstöd på 797 220 kronor. Pengarna skulle gå till att utveckla en ny mobil prenumerationsmodell för att sälja enskilda artiklar. 

Mediestödsnämnden, som beviljade stödet, beslutade i oktober i år att Feministiskt Perspektiv ska betala tillbaka 566 681 kronor av stödbeloppet eftersom kostnaderna för projektet blev mindre än beräknat. Ett beslut från Mediestödsnämnden kan inte överklagas. 

Sista datumen för att betala tillbaka beloppet var den 30 november, men inga pengar har kommit in till Myndigheten för press, radio och tv. Nu ligger skulden hos Kammarkollegiet som har i uppdrag att driva in skulden jämte ränta och kostnader. Pengarna ska vara inne senast den 29 december. 

Som Dagens Media tidigare rapporterat lades Feministiskt Perspektiv ned sin tidning 2021 då tidningen förlorade sitt presstöd. 

LÄS ÄVEN: Efter mediestöds-kampen – nämnden beviljar Fempers nyheter pengar

En konkurs av Föreningen Feministiskt Perspektiv inleddes den 7 november 2022. 

Anna-Klara Bratt, före detta chefredaktör för Feministiskt Perspektiv och i dag chefredaktör för Fempers nyheter, säger att det från början handlar om ett misstag från deras sida. 

– Vi trodde att egeninsatsen var på 25 procent som alla andra stöd som vi har sökt. Det här misstaget förstod vi först när vi hade betalat alla löner, åtaganden och fakturor och gjort rent bord. 

Så vad händer med skulden?

– Det finns inga tillgångar i Föreningen Feministiskt Perspektiv. Så det ligger utanför min kontroll eftersom det pågår en konkurs av Föreningen Feministiskt Perspektiv. 

Konkursförvaltaren Emmeli Neivak, advokat på Cirio Advokatbyrå, bekräftar för Dagens Media att det inte finns några tillgångar i bolaget. Enligt konkursbouppteckningen finns det 93 kronor på ett bankkonto. Det innebär att föreningens skulder inte kommer att betalas tillbaka.

Föreningen har utöver skulden till MPRT även en skuld till en revisionsbyrå på drygt 11 500 kronor, samt en skatteskuld på 1 271 kronor.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev