Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Fel i Facebook-blockering – appar samlade in data utan lov

Publicerad: 2 juli 2020, 12:49

Foto: Janne Næss

Fel hos Facebook lät appar samla in data om användare när apparna egentligen skulle ha blockerats.

Ämnen i artikeln:

FacebookCambridge Analytica

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Appar kopplade till Facebook ska stoppas från att samla in personlig data från användares profiler om appen inte har använts på 90 dagar. Blockeringen har dock inte fungerat som den ska, rapporterar BBC

På grund av ett fel har data kunnat samlas in även efter tidsbegränsningen, erkänner Facebook som samtidigt säger att felet åtgärdades dagen efter det upptäcktes. 

Hur många användare som har fått sin data insamlad även efter 90 dagar är oklart, det är ingen siffra som plattformen har delat med sig av. 

Frågan om personlig integritet och datainsamling på Facebook har varit en het fråga sedan Cambridge analytica-skandalen 2018 där det avslöjades att appen i fråga samlat in data från användares vänner på Facebook, utan att de hade gett sitt samtycke. 

Sedan dess har Facebook arbetat hårt för att återfå förtroendet i frågan och infört en rad åtgärder för att komma till bukt med problemet. 90-dagarsgränsen är en de åtgärder som Facebook infört sedan skandalen. 

Enligt Facebook rör det sig om 5000 utvecklar som av misstag har fått tillgång till data efter det att 90-dagarsgränsen passerat. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev