Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Fejknyheter fick störst engagemang under USA-valet

Publicerad: 17 november 2016, 08:06
Uppdaterad: 17 november 2016, 08:52

Samtidigt som Facebook försvarar sig mot kritiken för att ha påverkat i amerikanska presidentvalet, visar en ny undersökning att falska nyheter väckte störst engagemang på Facebook under valet.


Ämnen i artikeln:

BuzzfeedFacebook

Nyligen fick Facebook ta emot hård kritik för att ha påverkat utgången i amerikanska presidentvalet, genom att låta falska nyheter få spridning på plattformen.

Grundaren Mark Zuckerberg försvarade sig i ett långt inlägg på sin Facebooksida, där han menade att "99 procent av allt innhåll på Facebook är autentiskt", och att "Bara en mycket liten del är fejkade nyheter eller bluffar".

Samtidigt visar en färsk analys genomförd av Buzzfeed någonting helt annat.

Under de sista tre månaderna av den amerikanska valkampanjen, ska enligt undersökningen de tio största fejknyheterna kring valet väckt mer engagemang på Facebook än de tio största nyheterna från stora, etablerade medier såsom New York Times, Washington Post, Huffington Post, NBC News och liknande.

Under den här perioden, genererade de 20 största "nyheterna" från fejksidor och hypervinklade bloggar över 8 miljoner delningar, reaktioner och kommentarer, medan de 20 största nyheterna från etablerade medier genererade runt 7 miljoner.

Undersökningen visar även att fejknyheterna ökade i spridning och engagemang allt eftersom valet närmade sig.

– Jag är bekymrad över att Facebook gör så lite för att bekämpa falska nyheter. Även om de inte hade avgörande påverkan på valet, är bevisen stora att fejknyheter hade enorm räckvidd på plattformen. Facebook bör bekämpa desinformation, inte förstärka den, säger Brendan Nyhan, professor som forskar i politisk desinformation och källkritik vid Dartmouth College, till Buzzfeed.

Av de två av de mest virala falska nyheterna påstod den ena att Hillary Clinton säljer vapen till IS, och den andra att påven stödjer Donald Trump.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

BuzzfeedFacebook

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev