Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Fejkad video på ”full” politiker spreds på Facebook

Publicerad: 24 maj 2019, 11:18

I den fejkade videon uppträder Nancy Pelosi berusat och sluddrar på orden.

Foto: Skärmdump från CNN

En manipulerad video på den amerikanska politikern Nancy Pelosi spreds under onsdagen och torsdagen på sociala medier. Nu granskas videon av Facebook.


Ämnen i artikeln:

TwitterYoutubeCNNFacebook

En fejkad video där den amerikanske politikern Nancy Pelosi talar sluddrigt och verkar vara berusad har spridits på sociala medier, rapporterar CNN

Youtube har valt att ta bort videon från sin plattform men kopior av videon fortsatte under torsdagskvällen att spridas på bland annat Facebook och Twitter. 

En företrädare för Facebook sade under torsdagen till CNN att videon granskas av företagets faktakollare för granskning. Men under torsdagskvällen hade ingen av företagets faktakollare granskat videon. 

Företrädaren förklarade vidare för CNN att Facebook inte har en policy som säger att information som publiceras på sajten måste vara sann. Men för att ta itu med spridningen av falsk information nedklassas klippet i Facebookanvändares nyhetsflöden så att färre exponeras. 

Skulle tredjepartsgranskningen identifiera att videon på Nancy Pelosi är missledande skulle trafiken till videon minskas kraftigt, menar Facebooks företrädare. 

Den amerikanska underrättelsetjänsten varnar nu för att den här typen av videomanipulation kan vara en del av framtidens desinformationskampanjer. 

John Söderberg

Reporter

john.soderberg@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TwitterYoutubeCNNFacebook

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev