Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Familjelivs vd Polisanmäler efter hackerattacker

Publicerad: 28 april 2014, 13:38
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:39

Emma af Robson, vd för Familjeliv.se, ger sin version av den senaste tidens hackningsattacker.


Ämnen i artikeln:

Stampen

Den Stampen-ägda sajten Familjeliv.se har vid två tillfällen de senaste veckorna utsatts för hackare. Dagens Media publicerade tidigare under dagen en artikel där gruppen Abnormious, som påstår sig ligga bakom attackerna, riktar skarp kritik mot säkerheten på sajten.

För Dagens Media ger nu Emma af Robson, vd för sajten, sin version.

Cirka 20.31 på fredagskvällen uppmärksammades vi på ett säkerhetshål som gjorde det möjligt att publicera skadlig kod i forumet. Cirka 20.36 hade den specifika luckan stängts, och senare på kvällen gjordes ytterligare justeringar för att minska sannolikheten för liknande attacker, säger hon.

Familjeliv har tidigare hävdat att attacken som skedde under påsken åtgärdades på 20 minuter. En uppgift som hackarna själva, som menar att attacken pågick över tre timmar, är kritiska till.

– Från dess att vi fick uppgifterna om attacken så tog det 20 minuter att åtgärda. Det är möjligt att det pågick innan dess, utan vår vetskap, förklarar Emma af Robson.

Hon fortsätter:

– Vi ser ytterst allvarligt på det som har inträffat och kommer att polisanmäla. Vi har folk som konstant jobbar med säkerheten på sajten, och vi försöker alltid bli bättre.

Hur kommer det sig då att det verkar som att det tog långt tid innan ni uppdagade attacken?

– Jag vet inte om jag kan säga så mycket mer än att jag tycker att vi agerade väldigt fort. Vår säkerhetsavdelning jobbar som sagt med detta hela tiden.

Ser du några brister i det arbetet, eftersom problemen inte hittades direkt?

– Jag tycker att vi fick upp det snabbt på bordet. Men vi ska se över alla rutiner nu.

Abnormious uppger att de hade tillgång till administratörskonton, anonyma användaruppgifter och privata konversationer. Dessa uppgifter bekräftas dock inte av Emma af Robson.

– Vi har inte sett några tecken på att detta säkerhetshål har utnyttjats för att hämta privat information, eller på annat sätt skada besökarna på sajten. Vi jobbar just nu med att ta reda på exakt vad som har hänt, säger hon.

Hon passar även på att tacka sajtens användare.

Jag vill rikta ett stort tack till alla medlemmar som snabbt uppmärksammade när Familjeliv attackerades av sajterna och gjorde sitt bästa för att hjälpa till att sprida informationen. Vi kommer att kontakta alla medlemmar som kan ha blivit drabbade av det här.

Tror du att händelserna kan påverka er negativt?

– Vi förstår att allt som rör säkerheten på en sajt som bygger på möjligheten att vara anonym är ytterst viktigt för våra medlemmar och besökare. Vi beklagar all oro som detta kan ha orsakat våra medlemmar.

LÄS OCKSÅ:

Pär Ullrich

Ämnen i artikeln:

Stampen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.