söndag24 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Familjebilden från chartern dök upp i reklam

Publicerad: 16 september 2016, 13:29

Bloggaren Rose-Marie Fallgren hittade sina barn i en reklamkampanj för Halland: "Jag fick en chock, det var ju från vår semester".

Ämnen i artikeln:

BloggareKampanj

Janne Næss

janne.naess@dagensmedia.se


En bild från semestern på Kanarieöarna, där Rose-Marie Fallgrens barn leker på stranden, dök plötsligt upp som reklam på bland annat Instagram.

Bilden visade sig var en del av en marknadsföringskampanj för Halland, och Rose-Marie Fallgren, som bloggar under namnet "Bambi", hade aldrig sålt eller givit någon rätt att använda bilder på hennes barn.

Digitalbyrån Delorean, som ligger bakom kampanjen, menar att bilden sluntit med av ett misstag. Rose-Marie Fallgren menar att det inte är första gången som byrån använder bilder olovligt.

– Jag fick en chock. Min första instinkt var att ringa Halland.se och skrika i luren. Det var ju mina barn, Leah och Zack, på bilden från förra årets semester. Jag kände mig helt maktlös, säger Rose-Marie Fallgen till Dagens Media.

Bilden från förra årets badsemester dök upp på två platser på Hallands sajt och även på Facebook och Instagram.

När hennes man ringde upp den ansvariga på Halland.se, svarade en rädd och uppstressad kvinna som inte visste något om bilden, utan hänvisade till byrån Delorean. Bilden togs omedelbart bort från sajten.

Vid första kontakten med digitalbyrån Delorean uppger Rose-Marie Fallgren att den person de pratat med där, sagt att byrån varit med om detta tidigare, och att de då betalat ut en ersättning i efterhand. Det fanns ingen anledning att blanda in "dyra jurister".

– Hur kan en kommunikationsbyrå göra så här? Det känns skrämmande att någon kan sprida bilder på mina barn så här, utan att jag har någon kontroll över det. Det var många som såg reklamen och lätt identifierade mina barn. De trodde att jag hade gått med på det, berättar Rose-Marie Fallgren.

Det är inte första gången som någon använder bilder från Rose-Marie:s blogg, och hon berättar att det är ett återkommande tema på forum för bloggare. Det är inte ovanligt att bilder från bloggar sprids olovligt.

– Jag måste få lägga ut bilder på min blogg. Det ger ingen rätten att ta dem. Det känns olustigt, och jag tycker att det är allvarligt.

Rose-Marie Fallgren bestämde sig för att gå med på en förlikning med Delorean. Hon tyckte synd om Halland.se, som de hade behövt stämma annars, eftersom bilden publicerades hos dem.

Joakim Slättergård, som är vd på Delorean, delar inte Rose-Marie Fallgrens beskrivning av vad som hänt:

–Att det här skulle ha skett förut stämmer inte. Vi har hög kunskap om upphovsrätt och betalar alltid för de bilder som vi använder.

Han fortsätter:

– Av misstag kom det med en bild i en produktion som inte skulle vara där. Vi tog bort den direkt när vi fick reda på det, och jag bad om ursäkt personligen via telefon och via mail. Vi har gemensamt kommit fram till en ersättning som både de och vi tyckte var rimlig och som vi har ett avtal på. Både för användningen av bilden och kompensation för skadan. Vi har även betalat ut pengarna. Därefter hoppades vi att denna sak var utagerad. Vi tycker att det är tråkigt att hon väljer att driva det här vidare på sin blogg, men det står henne givetvis fritt att säga vad hon vill.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev