Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDigitalt

Fälls av RO efter reklam om djurförsök

Publicerad: 12 December 2013, 07:50
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:53

Kosmetikföretaget Oriflame fälls av Reklamombudsmannens opinionsnämnds efter att ha påstått att deras produkter aldrig testas på djur.


Ämnen i artikeln:

ReklamombudsmannenRO

Reklamen som RO anser är vilseledande fanns på Oriflames hemsida. Där kunde man på flera olika ställen läsa att företagets skönhetsprodukter aldrig testas på djur. Men Oriflames produkter finns på den kinesiska marknaden, enligt anmälaren, där det finns en lag som säger att all kosmetika måste vara testad på djur av myndigheterna i landet.

Anmälaren ifrågasätter därför om företaget kan påstå att de inte testar sina produkter på djur bara för att djurförsöken de betalar för utförs av någon annan.

Oriflame själva svarar att de måste följa de lagar som finns i de länder där bolaget bedriver verksamhet men att de arbetar intensivt med att påverka de lagstiftande myndigheterna.

"Policyn kring djurförsök har varit en viktig del av företagets värdegrund allt sedan starten 1967. Man är – och har alltid varit – emot djurförsök och genomför inga djurförsök i något skede av produktutvecklingsprocessen. Inte heller begär man att någon annan ska göra det för annonsörens räkning."

Oriflame ser allvarligt på att en person upplevt att kommunikationen varit missvisande och har vidtagit åtgärder för att informationen i alla kanaler riktade till den svenska marknaden ska vara korrekt och enhetlig.

Reklamombudsmannens opinionsnämnd går på anmälarens linje och fäller reklamen för att den är vilseledande.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se


Ämnen i artikeln:

ReklamombudsmannenRO

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.